Kyrkovalet i Lidingö: Sverigedemokraterna

Gunilla Lundqvist är Sverigedemokraternas huvudkandidat i kyrkovalet.
Stad & Politik15 september 2021 kl 04.4811

Inför kyrkovalet har Lidingö församling ställt några frågor till alla nomineringsgrupper som ställer upp i kyrkovalet till kyrkofullmäktige. Lidingö Nyheter har fått tillåtelse att publicera dessa intervjuer som presenteras varje måndag, onsdag och fredag fram till valet den 19 september. Så här svarar Gunilla Lundqvist huvudkandidat från Sverigedemokraterna.

Beskriv ditt engagemang i Lidingö församling och Sverigedemokraterna.
– Jag har arbetat som begravningsrådgivare och varit på plats i Lidingö kyrka några gånger. Gifte mig i Lidingö kyrka och mina barn och barnbarn är döpta här. Är uppvuxen på Östermalm med kyrkan väldigt närvarande. Bibelstudier som vi alla ungdomar träffades på varje tisdag under många år och självklart konfirmerad.

Vilken är Svenska kyrkans viktigaste uppgift enligt dig?
– Den svenska kyrkans viktigaste uppgift i dagsläget är att återskapa en folkkyrka med kristen tro och tradition och vara en opolitisk förenande kraft.

Vilken är den viktigaste frågan som du brinner för här i Lidingö församling?
– Att få dopet att bli en självklarhet. Gärna skapa samarbete med idrottsklubbar för att göra det lättare för ungdomar att konfirmera sig och komma in I den kristna gemenskapen.

Hur ser Svenska kyrkan på Lidingö ut om fyra år, om du får bestämma?
– Den Svenska kyrkan måste våga stå upp för våra kristna traditioner och värderingar. En kyrka som är till för kristna. Att förmedla det kristna budskapet och vara en kyrka i tiden, inte av tiden.

Varför tycker du det är viktigt att engagera sig i Svenska kyrkan?
– Människor lämnar kyrkan, dop är inte en självklarhet längre och inte heller konfirmationen. Kyrkan behöver bli tydligare och starkare. Bli en folkkyrka. Vi ska inte samarbeta med religioner som inte har kristna värderingar. Hela vårt samhälle är ju uppbyggt på kristna värderingar. Vi ska inte holka ur våra kristna traditioner till exempel genom att stryka våra mest älskade psalmer eller göra om Fader Vår vilket jag fortfarande har svårt att acceptera. Och lagen bygger ju på de Tio Guds budord.

Varför ska medlemmarna på Lidingö rösta på just er nomineringsgrupp?
– Sverigedemokraternas huvudmotståndare i kyrkovalet är Socialdemokraterna. Denna konfliktlinje kommer att bli en viktig del av valkampanjen. Under socialdemokratiskt styre har Svenska kyrkan styrt bort från grundläggande kristna värderingar och sin roll som garant för viktiga samhälleliga värden såsom gemenskap och förvaltarskap. Sverigedemokraternas kortsiktiga ambition är att få tillräckligt grundmandat för att kunna påverka och på längre sikt att överta Socialdemokraternas roll som den dominerande nomineringsgruppen i Svenska kyrkan. Vårt mål är att låta Svenska kyrkan förbli en klassiskt kristen kyrka med tydlighet i tron samt omsorg om vår nationella gemenskap och historiska arv.

– Den Svenska kyrkan är en del av den svenska folksjälen.

– Den Svenska kyrkan är en orubblig del av vårt kulturarv.

– Den Svenska kyrkan har hamnat på avvägar och behöver hitta tillbaks till sin genuina Kristna identitet.


Vill du veta mer? Kontakta Sverigedemokraterna.
Webbplats: https://lidingo.sd.se/
E-post: gunilla.lundqvist@sd.se
Tel: 070-773 92 09

Kommentarer

 1. Jag undrar vad kan politisk ideologi bistå kyrkan med då kyrkan har ansvar för kristen utbildning hos befolkningen? Teologi är kyrkans huvudämne. SD förespråkar bland annat för att vi med dubbelmedborgarskap ska säga upp vårt andra medborgarskap vilket jag tolkar som främlingsfientligt. Sedan faktum är att Sverige är och har varit mångkulturellt land många år. Titta bara på vår gemensam historia – Sverige och Finland. Medborgarskap handlar nog snarare om vad individen bistår man samhället med.

  1. Hej Minna!
   Tack för ditt inlägg. SD anser att man kan ha dubbla medborgarskap, vet inte vad du fått uppgiften ifrån om att man ska säga upp sitt andra medborgarskap, men det stämmer inte.

   Göran Borgenvik
   Ordförande för SD Lidingö
   Kandidat till kyrkovalet för SD

   1. Hej, Göran. Varmt tack för ert svar. Jag har läst ert och övriga partiets program eftersom jag följer utvecklingen I Sverige och övrig värld med stort intresse. Vi har bland annat lagstiftning gällande diskriminering inkl lagstiftning gällande minoriteter i Sverige. Om ni har gamla uppgifter i er presentation vore det bra att rensa dem. Med vänlig hälsning.

 2. Hej, igen Göran. Som jag skrev tidigare står det i ert partiprogram att ni förespråkar att individer med dubbelmedborgarskap ska göra sig av med sitt andra medborgarskap. Utöver det har SD men även KD avstått att rösta i EU parlamentet tidigare i veckan när frågan om mäns våld mot kvinnor fördes på tapeten. Därmed är min tolkning att ni är även ett kvinnofientligt parti – utöver främlingsfientligt. Båda beteenden tolkar jag som destruktiva i ett samhälle som påstår sig vara demokratiskt. Sverige har haft fred 200 år och det finns risk att det inte kommer att bestå pga de ökade klyftorna och orättvisorna i samhället. Om du läser på historia kommer du att se att de undertryckta kommer att säga ifrån förr eller senare när deras mänskliga rättigheter kränks en gång för mycket. Historia lär oss också att att krig finns det bara förlorare.

 3. Det finns förslag att förbjuda rasistiska organisationer i Sverige som man gjort tex i Finland. Och det vore på tiden att förslaget klubbas igenom så demokratin inte urholkas i Sverige. Jag anser att främlingsfientlighet och kvinnofientlighet inte hör ihop med kristendomslärans kärleksbudskap i den Svenska Kyrkan.

 4. Jag anser att främlingsfientlig och kvinnofientlig politik är extremistisk politik vilket motverkar demokratiska värderingar i ett modernt samhälle. Med era värderingar backar vi tillbaka i tid till 1800-talet – trots att vi borde blicka framåt och arbeta enligt FN Agenda 2030 för en bättre värld.

 5. Hej Minna!
  I SD partiprogram står följande: Ett medborgarskap är något fint och eftersträvansvärt och ska heller inte delas ut på lättvindiga grunder. Under vissa förutsättningar menar Sverigedemokraterna att medborgarskapet ska kunna återkallas, exempelvis om medborgarskapet erhållits genom mutor eller grovt bedrägeri.
  På vilka grunder menar du att detta är främlingsfientligt? Gällande kvinnofientligt som du påstår, rekommenderar jag att du tittar på interpellationsdebatten mellan tre SD-ledamöter i riksdagen och Morgan Johansson, från den 16/9.
  Gällande kyrkan, hävdar SD att alla är välkomna, men att i svenska kyrkan gäller den tron och kyrkan ska inte vare sig täcka över kors eller visa vägen till Mecka, eller som föreslagits att svenska kyrkan ska godkänna Mohammed som sin profet. SD värnar om att kyrkan behåller sina egendomar och inte säljer ut dem till t.ex. Saudi Arabien.
  Det som är skrämmande är fördomar som du framför om SD. Läs på!
  Vi vill också förbjuda rasistiska organisationer t.ex. NMR och har som enda parti förespråkat bojkott mot Ryssland i frågan om deras förbud mot HBTQ
  Demokrati, rättvisa, jämlikhet och gemenskap är våra ledord.
  Sverigedemokraterna Lidingö genom Iréne och Göran Borgenvik

  1. God morgon, Irene. Varmt tack att du hade möjlighet att svara och ge feedback. Jag har läst på ert partiprogram precis som övriga partiernas då det tillhör allmän utbildning. Och jag anser fortfarande att SD är främlingsfientligt och kvinnofientligt extremistparti. Jag rekommenderar dig och er att läsa igenom FN Agenda 2030 och jobba enligt principer som gäller mänskliga rättigheter som Sverige skrivit under. Jobba modernt i stället av att sträva bakåt. Fokusera på förslaget att förbjuda rasistiska organisationer i Sverige.

 6. Litet tillägg, Irene: Sveriges problem i dag beror på politiken man drivit drygt 20 år. Segregering och klyftorna har ökat tack vare politiken man drivit många år vilket ökar risken för konflikter i dag. Sverige liknar USA i många avseenden och har även samma typ av problem. Ett bra exempel är vårt sjukvårdssystem där de med störst behov inte får vård i tid pga sjukvårdspolitiken som drivits länge. Ta mall från övriga nordiska länder som reformerat sjukvården. Och låt teologerna sköta den kristna undervisningen i stället av att blanda in politisk ideologi.

 7. Och om din kommentar om återkallelse av medborgarskap vid brottslighet, Irene. Jag tycker att den diskussionen tillhör till era politiska möten och inte till diskussionen om Svenska Kyrkan. Som Jesus sa så ska kyrkan inte vara en marknadsplats utan Guds hus dit alla är välkomna. Det räcker att sjukvården och skolan gjorts till en marknadsexperiment i Sverige. Vilket bidragit till att att PISA undersökningens resultat ser ut som de gör och den svenska sjukvården inte kan erbjuda sina medborgare vård i tid.

 8. Min far, som gick bort för ett par år sedan, fick all vård och mycket mera därtill. Min far var ingen speciell människa med kontakter eller rikedom, han var ”bara en vanlig person” och fick kanonbra vård hela vägen tills han somnade in. Det var framförallt ASIH – Avancerad Sjukvård i Hemmet – som bidrog någon enormt – stort tack till ASIH med andra ord.

  Så jag personligen ser det inte riktigt såsom vissa grupperingar beskriver det. Så är det också med min arbetskollega som säger samma sak som jag.

  Så det finns väldigt många solskenshistorier – de kommer dock inte fram i bruset av alla negativa kommentarer.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *