Kyrkovalet i Lidingö: Sverigedemokraterna

Gunilla Lundqvist är Sverigedemokraternas huvudkandidat i kyrkovalet.
Stad & Politik15 september 2021 kl 04.4811
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?

Kommentarer

 1. Jag undrar vad kan politisk ideologi bistå kyrkan med då kyrkan har ansvar för kristen utbildning hos befolkningen? Teologi är kyrkans huvudämne. SD förespråkar bland annat för att vi med dubbelmedborgarskap ska säga upp vårt andra medborgarskap vilket jag tolkar som främlingsfientligt. Sedan faktum är att Sverige är och har varit mångkulturellt land många år. Titta bara på vår gemensam historia – Sverige och Finland. Medborgarskap handlar nog snarare om vad individen bistår man samhället med.

  1. Hej Minna!
   Tack för ditt inlägg. SD anser att man kan ha dubbla medborgarskap, vet inte vad du fått uppgiften ifrån om att man ska säga upp sitt andra medborgarskap, men det stämmer inte.

   Göran Borgenvik
   Ordförande för SD Lidingö
   Kandidat till kyrkovalet för SD

   1. Hej, Göran. Varmt tack för ert svar. Jag har läst ert och övriga partiets program eftersom jag följer utvecklingen I Sverige och övrig värld med stort intresse. Vi har bland annat lagstiftning gällande diskriminering inkl lagstiftning gällande minoriteter i Sverige. Om ni har gamla uppgifter i er presentation vore det bra att rensa dem. Med vänlig hälsning.

 2. Hej, igen Göran. Som jag skrev tidigare står det i ert partiprogram att ni förespråkar att individer med dubbelmedborgarskap ska göra sig av med sitt andra medborgarskap. Utöver det har SD men även KD avstått att rösta i EU parlamentet tidigare i veckan när frågan om mäns våld mot kvinnor fördes på tapeten. Därmed är min tolkning att ni är även ett kvinnofientligt parti – utöver främlingsfientligt. Båda beteenden tolkar jag som destruktiva i ett samhälle som påstår sig vara demokratiskt. Sverige har haft fred 200 år och det finns risk att det inte kommer att bestå pga de ökade klyftorna och orättvisorna i samhället. Om du läser på historia kommer du att se att de undertryckta kommer att säga ifrån förr eller senare när deras mänskliga rättigheter kränks en gång för mycket. Historia lär oss också att att krig finns det bara förlorare.

 3. Det finns förslag att förbjuda rasistiska organisationer i Sverige som man gjort tex i Finland. Och det vore på tiden att förslaget klubbas igenom så demokratin inte urholkas i Sverige. Jag anser att främlingsfientlighet och kvinnofientlighet inte hör ihop med kristendomslärans kärleksbudskap i den Svenska Kyrkan.

 4. Jag anser att främlingsfientlig och kvinnofientlig politik är extremistisk politik vilket motverkar demokratiska värderingar i ett modernt samhälle. Med era värderingar backar vi tillbaka i tid till 1800-talet – trots att vi borde blicka framåt och arbeta enligt FN Agenda 2030 för en bättre värld.

 5. Hej Minna!
  I SD partiprogram står följande: Ett medborgarskap är något fint och eftersträvansvärt och ska heller inte delas ut på lättvindiga grunder. Under vissa förutsättningar menar Sverigedemokraterna att medborgarskapet ska kunna återkallas, exempelvis om medborgarskapet erhållits genom mutor eller grovt bedrägeri.
  På vilka grunder menar du att detta är främlingsfientligt? Gällande kvinnofientligt som du påstår, rekommenderar jag att du tittar på interpellationsdebatten mellan tre SD-ledamöter i riksdagen och Morgan Johansson, från den 16/9.
  Gällande kyrkan, hävdar SD att alla är välkomna, men att i svenska kyrkan gäller den tron och kyrkan ska inte vare sig täcka över kors eller visa vägen till Mecka, eller som föreslagits att svenska kyrkan ska godkänna Mohammed som sin profet. SD värnar om att kyrkan behåller sina egendomar och inte säljer ut dem till t.ex. Saudi Arabien.
  Det som är skrämmande är fördomar som du framför om SD. Läs på!
  Vi vill också förbjuda rasistiska organisationer t.ex. NMR och har som enda parti förespråkat bojkott mot Ryssland i frågan om deras förbud mot HBTQ
  Demokrati, rättvisa, jämlikhet och gemenskap är våra ledord.
  Sverigedemokraterna Lidingö genom Iréne och Göran Borgenvik

  1. God morgon, Irene. Varmt tack att du hade möjlighet att svara och ge feedback. Jag har läst på ert partiprogram precis som övriga partiernas då det tillhör allmän utbildning. Och jag anser fortfarande att SD är främlingsfientligt och kvinnofientligt extremistparti. Jag rekommenderar dig och er att läsa igenom FN Agenda 2030 och jobba enligt principer som gäller mänskliga rättigheter som Sverige skrivit under. Jobba modernt i stället av att sträva bakåt. Fokusera på förslaget att förbjuda rasistiska organisationer i Sverige.

 6. Litet tillägg, Irene: Sveriges problem i dag beror på politiken man drivit drygt 20 år. Segregering och klyftorna har ökat tack vare politiken man drivit många år vilket ökar risken för konflikter i dag. Sverige liknar USA i många avseenden och har även samma typ av problem. Ett bra exempel är vårt sjukvårdssystem där de med störst behov inte får vård i tid pga sjukvårdspolitiken som drivits länge. Ta mall från övriga nordiska länder som reformerat sjukvården. Och låt teologerna sköta den kristna undervisningen i stället av att blanda in politisk ideologi.

 7. Och om din kommentar om återkallelse av medborgarskap vid brottslighet, Irene. Jag tycker att den diskussionen tillhör till era politiska möten och inte till diskussionen om Svenska Kyrkan. Som Jesus sa så ska kyrkan inte vara en marknadsplats utan Guds hus dit alla är välkomna. Det räcker att sjukvården och skolan gjorts till en marknadsexperiment i Sverige. Vilket bidragit till att att PISA undersökningens resultat ser ut som de gör och den svenska sjukvården inte kan erbjuda sina medborgare vård i tid.

 8. Min far, som gick bort för ett par år sedan, fick all vård och mycket mera därtill. Min far var ingen speciell människa med kontakter eller rikedom, han var ”bara en vanlig person” och fick kanonbra vård hela vägen tills han somnade in. Det var framförallt ASIH – Avancerad Sjukvård i Hemmet – som bidrog någon enormt – stort tack till ASIH med andra ord.

  Så jag personligen ser det inte riktigt såsom vissa grupperingar beskriver det. Så är det också med min arbetskollega som säger samma sak som jag.

  Så det finns väldigt många solskenshistorier – de kommer dock inte fram i bruset av alla negativa kommentarer.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *