Fler blommor, bär och frukt i trädgården

Kåserier15 maj 2021 kl 05.331

Ska vi starta uppror ihop? Ängsuppror alltså. Det är enkelt. Du bara låter bli att klippa en del av gräsmattan. Det kan vara en liten kvadratmeter eller flera. Det viktiga för att delta i upproret är själva handlingen i sig. När du lämnar en bit av gräsmattan oklippt kommer det snart kika upp det ena och det andra. Klöverblom helt säkert, och tusenskönor. Gullvivor om du har tur, Prästkragar och Blåklint brukar också hänga på om de får möjlighet.

Denna lilla handling får stor effekt för humlor, bin och fjärilar. En blommande ö i gräsmattan är en stående kalasinbjudan för pollinerare och genom att välkomna detta surrande klientel till din trädgård är du inte bara miljösmart, du kommer även få fler blommor, mer bär och frukt och en trädgård i balans.

Forskning från bland annat Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, visar tydligt att trädgårdar med mycket blomster har en positiv inverkan på pollinerarnas väl och ve. Därför gör en blommande ö i gräsmattan skillnad. Även för dig. Och för alla du känner. Humlor, bin och fjärilar är nämnligen en förutsättning för att vi människor ska kunna leva på den här planeten. Främst på grund av deras eviga jakt på pollen och nektar som leder till den magiska pollineringen, som i sin tur leder till att vi får mat.

Inte mindre än var tredje tugga vi äter är ett direkt resultat av det arbete som görs av bland annat bin, humlor och fjärilar. Trots pollinerarnas fundamentalt viktiga roll minskar de snabbt. I delar av Tyskland har insektrna minskat med över 80 % och i Frankrike pratar man om att fåglarna har tystnat eftersom bristen på insekter gör att fåglarna inte längre finns kvar.

Men i Sverige då, här är det väl bättre, eller? Denna fråga besvaras bäst genom en nostalgitripp till 80-talet. Minns ni hur det var att bila genom sommarsverige på den tiden? Det var varmt, lillebror var jobbig och hela familjen trängdes för att få en pust av den pyttelilla fläkten i framsätet. Och vindrutetorkaren fick gå i ett för att svepa bort alla insekter som mosades mot framrutan. Numera finns det air condition, men framför allt är framrutan ren. För insekterna minskar även här, och det snabbt.

Antalet dagfjärilar har minskat med 30 % sedan 80-talets bilresande och en tredjedel av de vilda bina hotas av utrotning. Så här kan vi inte ha det. Genom att låta din gräsmatta blomma kan du enkelt göra skillnad. Det är dax för uppror helt enkelt. Ängsuppror!

Sofia Ewerlöf, Grundare av Livfulla Trädgårdar är en av initiativtagarna till #ängsupproret med syfte att rädda pollinerare genom blommande gräsmattor. Sofia är född och uppvuxen på Lidingö men bor nu på andra sidan vattnet. ”Varje dag får jag mig en glimt av Gåshaga och Elfvik, det känns tryggt”.

Sofia Ewerlöf

Kommentarer

  1. Lidingö skulle kunna vara ett föredöme med Livfulla Trädgårdar. Men de senaste 15 åren har många trädgårdsytor med blommande gräsmattor ersatts av altaner eller färdiga gräsmattor som rullas ut. Blommade gräsmattor är en överlevnadsfråga för pollinerande insekter och alla kan vi bidra med någon liten del.
    Men #ängsupproret på Lidingö är en svår nöt att knäcka. Det är helt andra prioriteringar i miljöprogram, planprogram, översiktsplaner och Boverkets föreskrifter om skydd av miljöer. Synd på så rara ärtor (i betydelsen att något värdefullt går förlorat)!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *