Krisberedskapsvecka med maten i fokus

Lidingö25 september 2022 kl 04.26

Vecka 39 är det dags för Krisberedskapsveckan och på Lidingö uppmärksammas den på flera vis genom Lidingö stad. Du kan lyssna på föreläsningar, träffa stadens personal och ställa frågor om säkerhet och beredskap, få tips på nödvändigheter att ha i hemmet och tävla om en krislåda.

Temat för årets Krisberedskapsvecka är mat eftersom matförsörjningen har kommit att aktualiseras på flera sätt den senaste tiden. Vi har i närtid sett en it-attack mot en matkedja, hamstring i pandemins inledning och nu senast har krig brutit ut i vårt närområde. Genom att öka vår kunskap om matförsörjning ökar motståndskraften inför en kommande kris.

Att vara informerad, medveten och förberedd ökar inte bara den individuella beredskapen utan även den samhälleliga. Vad gäller mat, handlar det till exempel om att ha ett litet extra förråd där hemma. Om många har ett förråd leder det till att de som inte har ett, får chans att köpa det de behöver innan butikernas hyllor gapar tomma. Det handlar också om att kunna hjälpa grannen som av någon anledning inte kan ta sig ut för att handla. Genom att stärka vår egen beredskap stärker vi samhället.

Lär dig överleva en samhällskatastrof

På Lidingö uppmärksammas Krisberedskapsveckan på flera olika sätt och veckans höjdpunkt är Herman Geijers föreläsning i stadshuset den 29 september klockan 18.30. Herman Geijer har som författare, föreläsare och lärare gjort sig känd för att, på ett lättfattligt sätt, lära oss om krisbeteenden, överlevnad och katastrofer.

Under veckan kan du även se en föreläsning av Thomas Ries på stadens webbplats. Den spelades in under förra årets krisberedskapsvecka, men är lika aktuell nu som då. Där kan du också vara med i vårt quiz och ta del av ett reportage om hur du ökar din beredskap genom odling hemma.

Kalendarium:

26 september

Personal från Lidingö stad finns i stadshusentrén för att svara på frågor om säkerhet och beredskap. Svara på quiz om hur du kan förbereda dig inför en kris. Du har chans att vinna en krislåda. Du måste vara 18 år eller äldre och folkbokförd på Lidingö för att delta och får bara tävla en gång.

Quiz: Så förbereder du dig inför en kris (quizen startar 26 september)Länk till annan webbplats.

27 september

Personal från Lidingö stad finns i stadshusentrén för att svara på frågor om säkerhet och beredskap.

28 september – Trygghetspunkter

Trygghetspunkterna är platser dit du vid samhällspåverkan kan gå för att få värme, vatten, enkel förtäring, information, möjlighet att ladda mobiltelefoner och dator, ringa närstående, få enklare sjukvård, eller stöd.

Plats: Lidingö stadshus

29 september – Föreläsning med Herman Geijer

Herman Geijer kommer på ett avslappnat och lättillgängligt sätt tala om hur var och en kan förbereda sig för en kris, allt från att lära känna sina grannar till vad man bör ha hemma kommer att avhandlas. Föranmäl dig nedan eller i kundcenter i stadshuset.

Tid: klockan 18.30
Plats: Gustaf Dalénsalen i Lidingö stadshus

1 oktober – Trygghetspunkter

Trygghetspunkterna är platser dit du vid samhällspåverkan kan gå för att få värme, vatten, enkel förtäring, information, möjlighet att ladda mobiltelefoner och dator, ringa närstående, få enklare sjukvård, eller stöd.

Plats: Lidingö stadshus

2 oktober

Sista dagen att genomföra quizet för chans att vinna en krislåda. Du måste vara 18 år eller äldre och folkbokförd på Lidingö för att delta och får bara tävla en gång. 

Läs mer på Lidingö stads hemsida.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *