Kors och tvärs

Foto: Privat
Kåserier12 augusti 2023 kl 03.33

Det ringde på porttelefonen tidigt på morgonen och jag svarade. Den fungerade inte med en gång så jag gick ned för att släppa in städarna. I hissen slog det mig att flickorna hade sagt att de kom från ’Rumsservice.’ Inte dåligt - tänk att kanske få en god frukost på en bricka som på vilket hotell som helst. Men städfirman heter ju Allservice Städ och Fönsterputs. Den putslustiga felsägningen upprepade jag för flickorna som båda är spansktalande. Delad glädje är dubbel glädje.

Nytta med Nöje. Medan vi ändå hade kommit igång med en språkfråga kom vi in på väder. Den ena flickan förstod inte när jag sa att det var 'dimmigt på morgonen' Nebuloso. Och nu övar jag mig på hur man gratulerar på spanska Feliz Cumpleanos. Undrar hur mycket spanska man lär sig på en timme var fjärde vecka – om det bara inte var för det där monstret till dammsugare. Men det gäller att ta tillfället i akt. Ja så kan det låta nu. Annat var det den gången när de (eller snarare en annan duo) pratade spanska eller portugisiska i ett, i ett och jag inte förstod, inte ett ord.

Denna sommar har varit unik på många sätt. Jag har fått flera sms med kort från Italien Frankrike och Finland och senast från Torekov. Antingen är det mobilens färgåtergivning som inte är helt ackurat eller också är det öjene mina, men nog tycker jag att vår blågula flagga ser mer rödvit ut, om bilden nu ska föreställa Torekov vill säga. Det var kanske sent på dagen som bilden tagits, då kan ljuset ha spelat in.

Sonhustrun har rest över till Finland i omgångar i och med att hennes mor insjuknade hastigt men fick komma hem från sjukhuset för att återhämta sig. När familjen gjorde en ny resa för att hälsa på uppe i Kemi så bar det sig inte bättre än att mormodern råkade ramla i en trappa en tidig morgon, varvid axeln gick ur led. Det blev 14 dagars ny sjukhusvistelse men inte i Kemi, för sjukhuset där hade platsbrist, utan långt upp i finska lappland. Men inget ont som inte har något gott med sig. På bilresan upp till sjukhuset i Ylitornio fick de beundra den storslagna och vackra lappländska naturen och äta lunch vid Kukkolaforsen (den största fria forsen i Europa.) Nu ska alla snart vara tillbaka friska och välbehållna.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *