Konkurrens och valmöjlighet för Moderaterna

Debatt13 januari 2022 kl 04.58

För Moderaterna är konkurrens en del av partiets DNA, liksom möjligheten att välja. Resultatet av förberedelserna till valet i höst är att det finns två kandidater till förstaplatsen på partiets fullmäktigelista, den plats som kan leda till posten som kommunstyrelsens ordförande, KSO. Filip Svanberg har placerats som kandidat nr 1 i förslaget till Moderaternas valsedel. Nuvarande KSO, Daniel Källenfors, behåller gärna sitt uppdrag nästa mandatperiod och står till förfogande. Därmed finns två kandidater att ta ställning till vid kommande nomineringsstämma. 

Daniel Källenfors tog över posten som KSO i samband med valet 2018 och har lett en koalition om fyra partier under mandatperioden. Lidingö är idag en av landets mest välskötta kommuner – sedan en tid har staden inga lån, Lidingö är en attraktiv plats att bo på och kvaliteten i omsorgen och skolan har höjts.

Filip Svanberg tillträdde som ordförande för Kultur- och fritidsnämnden efter valet 2018. Under hans tid har Lidingövallen genomgått en omfattande utveckling, nya idrottsanläggningar invigts, planerna för en ny simhall har tagit form och samverkan med kulturutövare på ön varit fortsatt positivt för Lidingöborna.  

Politiskt är valet av Moderaternas främsta företrädare en angelägenhet för fler än Moderaterna, med posten som KSO och decennier i den politiska ledningen. Lidingömoderaterna är en av landets största Moderatföreningar – och föreningen växer, med stort engagemang från medlemmarna.

Det är ett stort ansvar att politiskt leda en stad med över 3 000 anställda och en omsättning om över 3 miljarder. Utöver att ekonomiska insikter är värdefullt, handlar det om att hålla samman en majoritetskoalition av partier och bygga fungerande relationer med oppositionens företrädare.

Beträffande konkurrens om rangordningen i listan till höstens val, är Daniel och Filip relativt jämnåriga och båda har utbildning i ekonomi på universitetsnivå. Inför uppdraget finns också andra områden och erfarenheter som är viktiga för att leda Lidingö framåt. Detsamma gäller för övriga kandidater på listan. Till varje val hör också att väga värden som kontinuitet mot omdaning med nya krafter och viljor.

Nu har den Moderata föreningen bollen. Medlemmarna behöver bygga på sin bild av kandidaterna, höra dem svara på frågor och berätta om sina tankar för det Lidingö de vill se under de kommande åren. Därför uppmanar vi den Moderata föreningen att skapa tillfällen till dialog och utfrågning av kandidaterna före nomineringsstämman. 

Kess Simmasgård
Nils-Henrik Tideberg
Carl-Johan Gestrup
Tidigare ordförande i Lidingömoderaterna

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *