Klimatprognosen: Lidingö förlorar minst en månads snö

Längtar du efter snö? Då får du vänta...
Lidingö23 december 2019 kl 05.54

Klimatförändringen gör att Lidingö sannolikt kommer att förlora tre av fem snödagar inom 50 år. Kanske ännu mer om vi inte minskar utsläppen. Nyhetstjänsten Newsworthy har med hjälp av SMHI:s klimatmodeller tagit reda på chanserna till en vit jul – nu och i framtiden.

Till jul är det en sak många önskar sig: att vakna upp till snö utanför fönstret. Men chanserna till det skiljer sig åt rejält beroende på var man bor i vårt avlånga land.

I år ser man ut att få ta sig en bra bit norrut för att få en vit jul. Och ser man till det senaste decenniet är chansen till en vit jul i södra Sverige ungefär en på tio. I höjd med Stockholm börjar chanserna närma sig 50 procent.

Hur ser det ut i Lidingö? Vid mätstationen Vallentuna, den närmaste mätstationen som har data för snödjup, har det bara varit minst en centimeter snö på juldagens morgon under tre av nio år på 2010-talet. Mest snö kom det år 2012 då det fanns 34 centimeter snö på marken.

Klimatförändringar gör att vintrarna i Sverige kommer bli allt kortare. Frågan är inte om vi kommer att ha färre dagar med snö, utan snarare hur många. Det här är någonting som SMHI gör detaljerade analyser om.

De har tittat på hur framtidens klimat kan komma att se ut, beroende på hur halterna av koldioxid utvecklas under resten av århundradet.

Under de senaste decennierna har de som bor i Lidingö kunnat räkna med i genomsnitt 74 dagar med minst fem centimeter snö, alltså ungefär två och en halv månader under en typisk vinter.

Men framtidens vintrar och jular ser ut att bli rejält annorlunda. Om 50 år tror klimatforskare att det bara kommer att finnas snö i Lidingö mellan sju och 27 dagar en typisk vinter.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *