Katten också, det här gäller!

Även katter kan gå i koppel. Här katten Simpson. Foto: Andreas Lindberg
Lidingö21 juni 2020 kl 07.20

Du som djurägare är i alla situationer ansvarig för ditt djur. Hur hundar och katter ska skötas regleras i djurskyddslagen, i Jordbruksverkets föreskrifter och i lokala ordningsföreskrifter. Här kan du läsa de viktigaste reglerna för dig som djurägare.

Som kattägare är du skyldig att titta till din katt minst två gånger om dagen. Katten ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett, antingen genom sällskap av en annan katt eller en människa.

Om din katt vistas på en balkong som är högre än fem meter över marken måste balkongen vara försedd med nät eller liknande som hindrar katten från att falla ner.

Katter som går lösa ute ska ha halsband med ägarens namn och telefonnummer. Det ska vara lätt att identifiera dig som ägare. Du bör även ID-märka din katt med en tatuering i örat eller ett chip i nacken så att den är lätt att identifiera om den skulle springa bort. Halsband kan ramla av. Det finns ingen lag som säger att katter inte får gå lösa.

Kattägare som inte avlar bör låta kastrera sina katter, då det minskar lukten från katternas urin om de markerar revir. Det minskar också risken för oönskade kattungar och vilda kullar.

Mata inte din eller andras katter utomhus. Ouppäten mat kan dra till sig skadedjur.

Tänk på att smitta kan spridas till barn om katter gräver ner sin avföring i en sandlåda. Tipsa din granne om att lägga en träram med hönsnät över sandlådan varje gång den inte används.

Om du hittar en övergiven katt, kontrollera om katten har halsband med adressuppgifter eller ett tatuerat nummer i örat. Hos Svenska kennelklubben kan man söka ägaren i ett id-register. Eller kontakta polisen för att höra om de har någon efterlysning på katten.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *