Karl-Otto Hagen-Olsen in memoriam

Lidingö24 november 2019 kl 06.47

Konsertpianisten och pianopedagogen Karl-Otto Hagen-Olsen, Lidingö, har hastigt avlidit i en ålder av 76 år. Närmast sörjande är syskonen Randi med familj och Odd-Erik samt många kollegor och vänner.

”Sov, du dyreste Gutten min! Jeg skal vugge dig, jeg skal våge” lyder en aria ur dramat Peer Gynt av Henrik Ibsen med musik av Edvard Grieg. Mer norskt än så kan det inte bli.

Och norrman ut i fingerspetsarna, persona och idiom – livet igenom – var Karl-Otto, född 1943 i nordnorska Tromsö, mitt under den tyska ockupationen. Han började tidigt ta pianolektioner och belönades med stipendier och utmärkelser. En bana som konsertpianist låg öppen med mångåriga studier på de främsta skolorna i Oslo, Paris och New York under 1960-talet.

Men konkurrensen var stenhård och när han erbjöds en musiklärartjänst i Piteå, accepterade Karl-Otto den och flyttade till Sverige. Efter några år på skolor i Norrland kom han till Stockholm, där hemmet på Lidingö var hans fasta punkt. I rask takt blev han en populär och omtyckt pianolärare med flera privatelever, samt ackompanjatör till bland andra operasångarna Rolf Björling, Edith Thallhaug, Ragnar Ulfung och Siv Wennberg.

Under en lång tid var han flitigt engagerad som konsertpianist i Norska kyrkan i Stockholm, Kronprinsesse Märthas kirke på Södermalm, samt i Svensk-Norska föreningen. 2011 tilldelades han St. Olavs-medaljen.

Det fanns alltid ett varmt leende på Karl-Ottos läppar. Jag beundrade hans tålamod, humor, musikalitet och generositet. Jag kom honom aldrig riktigt nära. Karl-Otto var inkännande, artig, korrekt och en mycket ödmjuk person, av en sort som man inte möter idag. Det hastiga dödsbudet kom som en chock för oss alla.

Nu spelar Karl-Otto sin Grieg på en himmelsk flygel och änglarna sjunger i kör ”Sov, du dyreste Gutten min! Jeg skal vugge dig, jeg skal våge”.

Mattias Enn
estradör, Stockholm

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *