Rena godiset för hundarna!

Näringsliv14 november 2019 kl 06.47

Möt den framgångsrika Lidingöbon och företagaren Karin Pontén

Företaget Raw for Paw är grundat av Lidingöbon och företagaren Karin Pontén. Raw for Paw är ett ekologiskt hundgodis som säljs framgångsrikt i Sverige och Danmark och som nu även ska lanseras i flera länder i Europa. Jag fick träffa Karin för en intervju.

Raw for Paw är hundgodiset som ligger i framkanten då det gäller miljövänlig produktion från råvara till färdig produkt. Alla förpackningar är miljövänliga, transporterna korta och köttet kommer från vilda djur som har levt ett bra liv i skogen. Djuren skjuts, slaktas och frystorkas i Småland. Även hundgodis av ren från norra Sverige tillverkas. Godiset innehåller bara kött, ingenting annat. ”Om man har hund är man också djurvän och man ska kunna lita på varumärket Raw for Paw”, säger Karin Pontén.

Hur fick du idén till hundgodiset?
– Jag vaknade på morgonen och bara visste att jag skulle göra ett ekologiskt hundgodis i snygg förpackning. Jag satte mig vid datorn, i morgonrocken, och bokade biljett till London för att hämta inspiration. Det var den 7 april 2015.   

Hur kom du fram till produktnamnet och utseendet på dina förpackningar?
– Det var en process som tog över ett år. Jag satte ihop ett litet team med formgivare och copy, satte upp olika förslag på namn och design på väggen på kontoret som mina kollegor fick rösta om. På så sätt kom vi, med myrsteg, framåt tills det kändes bra. Nu har vi ett hållbart premiumvarumärke inom husdjursbranschen som kan rymma många produkter och fungera på många marknader.

Hur lång tid tog det från ax till limpa?
– Från första idén till lansering tog det precis två år.

Har du haft några motgångar?
– Att lansera en produkt är aldrig en rak väg. Jag hade tur som hittade en frystork med ledig kapacitet men ganska snart visade det sig att den inte räckte till riktigt. Vi fick säga nej till nya kunder och det tog ganska lång tid innan en ny betydligt större var på plats.

Hur har du valt att marknadsföra produkten?
– Varumärket lanserades med en stor härlig fest på ett galleri dit även hundar var välkomna. Jag har låtit sy upp en rutig väst som matchar produkterna till mig och en av mina hundar. Iklädda våra västar besökte jag och hunden Smila sedan butiker med produktprover och produktblad.

– Jag har också visat upp Raw for Paw på branschmässor för att möta butiker. Instagram har varit en viktig kanal och varumärket har också del ambassadörer. Vi sponsrar ett duktigt ekipage som tävlar och som faktiskt nått VM i år. Det dyker hela tiden upp nya idéer och möjligheter men det vi gör ska vara snyggt och gärna ha lite humor.

Hur går det i dag? 
– I dag har vi produkter i 130 butiker bara i Sverige. Nu har vi även en säljkår som ökar antalet butiker snabbt. Förra månaden lanserades Raw for Paw i Danmark och nu är vi även på väg in i UK. Aldrig har jag följt med nyheterna så noga som nu med all rapportering kring Brexit.
I vår ska vi ställa ut på tyska Interzoo som är världens störta husdjursmässa. Sedan hoppas jag på Tyskland och kanske Frankrike.

Har du utvecklat fler produkter?
– Jag lanserade fyra smaker på hundgodiset men har efter det kommit med tre till. Nu har vi även lanserat en helt ny produkt – ett aptitströ. Det är frystorkat kött i pulverform som fungerar som en krydda för mat och vatten.

Har du ytterligare produkter på gång?
– Jodå, flera till faktiskt, men det tar alltid längre tid än man har tänkt sig. Jag hoppas bland annat att även katter kan se fram mot lite gott och nyttigt godis snart.

Var på Lidingö kan man köpa Raw for Paw?
– Raw for Paw:s produkter finns att köpa på Lovans Djurcenter, Islinge Hamnväg 3.

Vill du veta mer om Raw for Paw kan du besöka nedanstående adresser: Facebook: Raw for Paw Instagram: @rawforpaw

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *