Käppala nu ett museiföremål

Kultur28 november 2019 kl 08.252

På lördag kl 13.00 öppnar Lidingö museum portarna för den nya utställningen som handlar om Käppala. Det är museets Carl-Henrik Ankarberg som har gjort utställningen med viss hjälp av Lidingö Nyheters redaktör Andreas Lindberg.

Carl-Henrik är själv uppväxt i Käppala. Likt Alfred Hitchcock, som anonymt förekom i flera av sina filmer, finns han med på någon bild i utställningen, endast för den som är skarpsynt nog att upptäcka det.

Utanför uppfinnaren Fredrik Ljungströms verkstad och ritningskontor med ett antal bilar med en av världens första automatväxlar inmonterade, den så kallade "Spontanväxeln".
Midsommarfirande 1955.
Gamla Käppala skola.

Utställningen hängs i detta nu och den består av 24 inramade affischer med hus, företag, människor, livet och människoöden i en någorlunda kronologisk ordning. De sista bilderna visar Käppalaverkets inre och hur det gick till när verket byggdes.

Många av bilderna har aldrig visats förut och flera historier är nya för många. Vet du till exempel varför det heter Käppala, var kommer namnet från? Svaret finns på utställningen.

Välkommen till Lidingö museum. Vernissage och kort introduktion av Carl-henrik blir et på lördag den 30 november från kl 13.00. Kl 14.30 blir det musik med Holiday Singers, men det är utsålt. Museet är öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag 12.00–15.00. Utställningen hänger en bra bit in på nästa år. Torsdagen den 13 februari föreläser Carl-Henrik Ankarberg om Käppala kl 19.00 på museet.

Kommentarer

  1. Nu har det gått några år sedan utställningen , så svara gärna här på frågan varför heter det Käppala?

  2. Jo, enligt Carl-Henrik Ankarberg, som satt samman utställningen så finns en teori som är ganska intressant. Tidigare kallades Käppala ”Käpphälle”. Hälle är samma sak som häll. När sjöfarande for in mot Stockholm var Käppalas och Klippuddens hällar orienteringsmärken. ”Håll käpprakt förbi hällarna, så kommer du till Stockholm” Käpp kommer från ”käpprakt” Käppala = Hällen rakt fram.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *