Källenfors (M) toppade inte i provvalet

Stad & Politik13 januari 2022 kl 05.092

Kommunstyrelsens ordförande (KSO) Daniel Källenfors hamnade först på tredje plats när Lidingömoderaternas nomineringskommitté strax före jul presenterade sitt förslag till valsedel vid valet 2022. På första plats kom Filip Svanberg, idag ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Man kan fundera om det pågår en maktkamp inom Lidingömoderaterna, särskilt mot bakgrund av att Björn Tarras-Wahlberg, aktivist och initiativtagare till gruppen ”Rädda Lidingö” hörde innan nyår av sig till sina medlemmar. I sitt upprop skrev han bland annat ”… Desto mer förvånad blir jag nu när jag får höra att ’en byggvänlig och skattehöjarvänlig falang’ inom Moderaterna försöker avsätta Daniel Källenfors som moderat kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Tarras-Wahlberg uppmanade de moderata medlemmarna att betala sin medlemsavgift före nyår. De som ännu inte var medlemmar i Lidingömoderaterna uppmanades att bli medlem så att även nya röster kan räknas in vid nomineringsstämman i februari.

När Lidingö Nyheter når Björn Tarras-Wahlberg backar han dock något från sin formulering i uppropet.

- Jag har bestämt mig för att inte lägga mig i detta; det kan lätt bli fel. Jag har inga kommentarer. Det där ett citat från annat håll som inte är helt korrekt, säger Tarras-Wahlberg.

- Därför står jag inte för det längre. Nu anser jag att det inte är så illa som det lät, säger han. Det är inte korrekt att det finns en falang som vill höja skatten, avslutar Björn Tarras-Wahlberg.

Nomineringskommittén har räknat fram medlemmarnas provval efter flera kriterier och sammanställt listor efter olika parametrar. Källenfors toppar ingen av listorna.

I ett inlägg på Facebook nyligen tillkännagav Källenfors att han står till förfogande som KSO efter valet 2022. Filip Svanberg har i sitt inlägg på Facebook tackat alla dem som röstat på honom, men något besked om framtiden lämnar han inte.

- Vår nomineringskommitté har tagit fram ett förslag till valsedel som ska läggas fram inför vår nomineringsstämma den 13 februari. Då kommer våra medlemmar att rösta om hur vår valsedel ska se ut, säger Lidingömoderaternas ordförande Christer Mohlin (M).

Att Daniel Källenfors kom först på tredje plats, vad säger det?

- Jag vill inte föregripa nomineringskommitténs analys och argumentation. Kommittén ska lägga fram och försvara sin lista inför medlemmarna. Jag har inte varit med i deras arbete, så jag kan inte kommentera det.

Christer Mohlin poängterar att det sedan är de som ingår i fullmäktigegruppen som väljer sin ledare.

- Frågan om vem som blir KSO är för tidigt väckt ännu, säger Christer Mohlin.

Många kommer nog ihåg den kamp som var inom Moderaterna inför valet 2018. Anna Rheyneclaudes lämnade sitt KSO-uppdrag i förtid och många av de gamla, erfarna moderaterna skickades ut i kylan. Månne är ännu en maktkamp under uppsegling? Och hur kommer moderaterna att hantera den denna gång?

Kommentarer

 1. Susann Thorngren skriver i slutet om valet 2018 och om de motsättningar som fanns mellan olika grupper inom Moderaterna. Vid valet 2014 var det likadant. På Lidingösidan kunde man den 9 oktober läsa följande inledning på en artikel om det nyss avslutade valet:

  Under onsdagskvällen utsåg en majoritet av de arton valda moderata kommunfullmäktigeledamöterna på Lidingö Anna Rheyneuclaudes Kihlman som kandidat till kommunstyrelsens ordförande (KSO) under den kommande mandatperioden. Siffrorna var 11 för Anna R Kihlman och 7 för Hans Barje. Det slutliga valet sker vid fullmäktiges ordinarie möte måndag den 15 december.

  Hans Barje stod som första namn på Moderaternas valsedel på Lidingö, Anna R Kihlman stod som tvåa. Vid valet fick Hans Barje 1 109 personkryss, Anna R Kihlman 591. Sedan Hans Barje i oktober förra året gick ut och sa att han ville ta över efter kommunalrådet Paul Lindquist som KSO har det stått klart att det finns motsättningar inom Moderaterna på Lidingö. När även Anna R Kihlman i december 2013 deklarerade att hon kandiderade till KSO-posten fanns alltså två kandidater.

  Den som vill läsa fortsättningen kan gå in på denna länk:
  https://lidingosidan.se/politik/anna-rheyneuclaudes-kihlman-ar-m-kandidaten/

  /Jan Sjöberg, utgivare av Lidingösidan mellan 2004 och 2018

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *