Junidrycker 2022: Fyra bra boxar till sommarsemestern

Dryckesguiden29 maj 2022 kl 04.15

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Art. nr 2711 Waldschütz Grüner Veltliner Klassik, årgång 2020 och kostar 229 kronor för 2000 ml. Alkoholhalten är på 12,5 % och har en sockerhalt på 0,5 g/l. Österrike, distriktet Kamptal och 100 % druvan Grüner Veltiner som är Österrikes mest odlade druva. Alla viner från Weingut Waldschütz är certifierade som ”Sustainable Austria” vilket innebär att vinet produceras på ett hållbart sätt, allt från odling och beredning till tappning. Handplockade druvor som skördas i början av oktober och får jäsa i ståltank vid 17–19°C. Vinet har en fruktig doft med toner av päron, äpple och citrus. Smaken är fruktig med inslag av päron, vitpeppar och honungsmelon. Passar utmärkt som den är eller till grillad makrill https://www.coop.se/recept/grillad-makrill-med-potatissallad/ Du hittar den på sektion 16 på systembolaget.

Art.nr 2730 Artist Series Grenache Rosé, årgång 2021 och kostar 159 kronor för 1500 ml. Alkoholhalten är på 12,5 % och har en sockerhalt under 0,3 g/l. Kommer från södra Australien och Portia Valley som grundades år 2006 av Chris och Teresa Grigoriou och har sina vingårdar högst upp i Monash Valley, samt i Lovedays fertila jordar i South Australias Riverland. Chris, som är tredje generationen vinodlare fortsätter i sin far och farfars fotspår med Portia Valley Wines, namngivet dels efter sin mor Portia dels efter platsen där den första vingården han själv arbetade i låg högst upp i Monash Valley. Chris's pappa ägde ett vineri i Monash där Chris spenderade stor del av sin ungdom och lärde sig vin-branschen. Portia Valley äger över 100 hektar vingårdar i Riverland i South Australia. Alla vingårdarna är ekologiskt certifierade och planterades mellan 1990 och 2005. De flesta rankorna är planterade på sina egna rötter och består främst av Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot och Chardonnay. Artist Series (som Grenache Rosé tillhör) kom till på grund av familjen Grigorious intresse av traktens konstnärer och att stötta lokala talanger. Målningen som pryder pouchen är gjord av Imogen Porteous från University of South Australia genom ett samarbete med Helpman Academy. Druvan är alltså 100 % Grenache. Vinmakare Julian Midwinter har valt ut druvorna som skördas på natten under dygnets kallaste timmar. Efter en noggrann vinmakningsprocess har det färdiga vinet förvarats på 10–12 grader kalla kyltankar för att behålla sin friska stil. Ett ungt och friskt vin med inslag av smultron, jordgubbar, vattenmelon och blodapelsin. En härlig sällskapsdryck i solen och kan avnjutas till Caesarsallad! Sektion 38 på systembolaget.

Art.nr 79220 Cigarra, årgång 2020 och kostar 239 kronor för 3000 ml. Alkoholhalten är på 13,5 % och har en sockerhalt på 0,7 g/l. Vinet kommer från Portugal och vinregionen Lisboa som ligger ca 45 km norr om huvudstaden Lissabon. Casa Santos Lima är ett familjeföretag i fjärde generationen och grundades av Joaquim Santos Lima. Vingården är belägen på låga sluttningar 110 – 220 meter över havsnivån. Rankorna får bästa solexponering och sjöbris från Atlanten som bara ligger 25 km därifrån.  Vinet är en blandning av 60 % Shiraz och 40 % Touriga Nacional och har jäst med skalen i 28 dagar på rostfria temperaturkontrollerade ståltankar. Därefter skedde lagring under sex månader i franska, portugisiska och amerikanska 250-liters ekfat. Drycken har en karaktär av kryddighet, björnbär, mörka körsbär och kaffe. Passar bra till lammfärsbiffar https://receptfavoriter.se/recept/lammfaersbiffar.html. Finns på bolaget i centrum.

Art.nr 2145 SomeZin, årgång 2020 och kostar 259 kronor för 3000 ml. Alkoholhalten är på14 % och sockerhalten 1,1 g/l. 100 % Zinfandel och vinet framställs av The Wine Group som är en av de största tillverkarna av vin i Kalifornien. De har sina rötter kring förbudstiden, 1930-talet, och några av varumärkena lever kvar än idag. Tradition, innovation, gedigen kunskap och det senaste inom teknik ger produkter med jämn och bra kvalitet. Kalifornien i stort gynnas av varma dagar och sval vind samt dimma, vilket i unik kombination skapar idealiska förhållanden för att odla druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc och Zinfandel. SomeZin finns även i vitt och rosa där druvorna är Chardonnay respektive Zinfandel. Druvorna kommer till största delen från Central Valley samt en del Lodi-frukt för ytterligare nyanser i smak och doft. Helheten blir en balans mellan sötmoget och svalare örtigt. Merparten av musten jäser kontrollerat i ståltankar och en liten del är i kontakt med amerikans ek vilket ger krydda och viss komplexitet. Vinet är fruktigt med en doft av hallon, vanilj och blåbär, med smak av mogen frukt, körsbär och vanilj! Njut den till prat eller till en grillad entrecote  https://receptfavoriter.se/recept/grillad-entrecote.html. Finns på bolaget på Friggavägen.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *