Juni: Kändisviner

Dryckesguiden28 maj 2023 kl 03.17

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.

Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

På Systembolaget finns det i dag ett antal viner som har lanserats av kända personer. Här är några viner som kändisarna genom åren släppt.

Kändisviner är långt ifrån ett nytt fenomen på Systembolaget. I över 20 år har kända kockar, skådespelare, artister och vinkännare lanserat viner under sitt eget namn. Bland de allra första fanns vinkännaren Bengt Frithiofsson när han lanserade sitt vin i slutet av 90-talet. Sedan dess har listan av kändisviner byggts på rejält.

Sedan det första kändisvinet lanserades på Systembolaget har det hänt en hel del och totalt har ett 30-tal kändisar hunnit med att lansera så kallade kändisviner. Flera av kändisarna har sedan länge lämnat vinbranschen, men nya tillkommer hela tiden. Bara under det senaste året har bland annat Tareq Taylor, Ernst Billgren och Lena PH lanserat sina egna viner, och med det växer listan över kändisviner ständigt.

Jill Johnsson

Den kända countryartisten valde 2019 att ge sig in i vinets värld. Senare har hon även valt att bli sommelier och utöka sin vinkollektion som föga förvånande går under namnet Nashville Stories.

Art.nr 50554 Nashville Stories Piemonte Bianco årgång 2020 och kostar 99 kronor. Alkoholhalten är på 12 % och finns att beställa i kollin om 6 st. Från Italien och druvorna Cortese 38%, Moscato 37%, Chardonnay 15%, Sauvignon Blanc 10%. Vinifiering Druvorna Chardonnay, Moscato och Sauvignon Blanc kommer från områden runt de små städerna Alba och Asti i Piemonte, medan Cortese odlas i Gavi-distriktet, nära Allesandria. Druvorna har plockats för hand och selekterats väl, så att bara den fina frukten tagits med i en varsam pressning. Druvsorterna har fått jäsa svalt var för sig under ca en månad (10-16 o C) och sedan har de utjästa vinerna vilat en tid på ståltank ”sur lie”, där ”battonage” utförts på Chardonnay och Cortese för extra extraktion av aromer och struktur. Efter att de druvrena vinerna blandats har det färdiga vinet fått vila ytterligare några månader på ståltank. Resultatet är denna krispiga, fruktiga och eleganta Nashville Stories Bianco. Frisk och torr med pigg syra och fruktiga toner av mogen citron, persika och päron samt en elegant mineralitet. Kanon att dricka som den är på verandan!

Lena PH

Smålänningen Lena Philipsson har gjort sig ett namn inom den svenska musikindustrin sedan 1980-talet. Under 2023 gav hon sig även in i vinbranschen genom att lansera en cava från det ansedda vinhuset Perelada

Art.nr 59452 Cava PH Style och kostar 99 kronor. Alkoholhalten är på 11,5 %. Finns på Lidingö och druvorna är Macabeo 40%, Parellada 30%, Xarel-lo 30%. Cava PH Style är en frisk och fruktig cava skapad i samarbete mellan artisten Lena Philipsson och producenten Perelada. Druvorna till vinet kommer ifrån området Penedés, beläget ca en timmes bilkörning söder om Barcelona. Platsen sträcker sig från den vackra, kustnära bergsskedjan Massís del Garraf och fortsätter sedan några kilometer inåt landet ifrån medelhavets svalkande stränder. Cavan är en blend av de tre inhemska druvorna xarel-lo, macabeo och parellada. Xarel-lo växer vid kusten, macabeo i en dal och parellada på hög höjd (ca 750 meter över havet). Cava PH Style är certifierad med Wineries For Climate Protection, vilket är den första och enda specifika miljöcertifieringen inom spansk vinmakning. Fermenterats i temperaturkontrollerade ståltankar. Tillverkas enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska och vilar minst 9 månader på sin jästfällning för att uppnå stor komplexitet och smakrikedom. Karaktären är Torr och mycket frisk cava i en skimrande gyllene nyans. Vinet har små fina bubblor och en doft av granny smith-äpple, lime, brioche och rostade mandlar. Smaken är frisk och fruktig med inslag av päron, citron och persika. Eftersmaken är lång och ihållande. Passar till mingel och välkomstskål, gärna med salta tillbehör.

Ernst Kirchsteiger

Den folkkära mångsysslaren Ernst valde redan 2013 att lansera ett rött vin. I dag har han tre viner som går under hans eget namn, Ernst. Likt Jill Johnsson är det ett rött, ett vitt och ett mousserande.

Art.nr 79635 Ernst Utvalda från Toscana i Italien och kostar 99 kronor. Alkoholhalten är på 13,5 % och är beställningsvara. Vinet har en vacker, djupröd färg. Det är elegant, kryddigt med inslag av fat, solmogna körsbär, plommon, örter och choklad. Avslutningen är lång och balanserad med härlig eftersmak av solmogen frukt och silkeslena tanniner. Vinet görs på sangiovese samt merlot-druvor som handplockas från vinodlingar i Toscana. Alla druvor är numera 100% ekologiskt odlade. Musten får macerera med skalen i 10 till 15 dagar innan den jäses färdigt under temperaturkontroll. Vinet lagras sedan cirka sex månader på franska ekfat innan det buteljeras. Delar av druvorna till vinet kommer från vingårdar i Maremma, men dock inte alla druvor, därav klassas vinet som en IGT Toscana. Prova till en gryta https://recept.se/recept/kottgryta-med-gradde-och-timjan

Leif GW Persson

Kriminologen, författaren och tv-personligheten Leif GW Persson var det nog inte många som trodde skulle släppa ett vin när han gjorde det 2018. I dag har han faktiskt hela sex viner på Systembolaget, bland annat två boxviner. Hans etikett är i dag ett välkänt inslag på hyllorna och hans senaste vin, en riesling, lanserades så sent som i januari 2023.

Art.nr 72139 GW:s röda och kostar 110 kronor. Alkoholhalten är på 13,5 % och kommer från Tejo i Portugal och finns på Lidingö. GW:s röda görs på en noggrant utvald blandning av aragonez, castelão och cabernet sauvignon. Druvorna växer på sandig jordmån och plockas för hand. Det här är ett elegant, välbalanserat rödvin med mycket karaktär som bjuder generösa rödfruktiga toner och mjuka tanniner. Vinet är lätt nog att dricka en varm sommardag – samtidigt ger vinets goda struktur en matvänlig stil som passar såväl sallader som eleganta kötträtter. "Ett bra rött vin, bättre än så blir det faktiskt inte”, är Leif GW Persson kommentar om vinets smak och karaktär. Jag föredrar en grillad entrecote med vitlökssmör till GW:s röda.

Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till goranborgenvik@gmal.com eller ringa 0733-31 53 38.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *