Juni 2019

Dryckesguiden1 juni 2019 kl 00.00

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Art.nr 5921 Tre Apor och 169 kronor för denna vita box. Årgången är 2018 och dessa apor har snart funnits i 10 år på bolaget. Vinet är halvtorrt och kommer från Tyskland och har en alkoholhalt på 8,5% och en sockerhalt på 33 gram/liter. Vinet innehåller 82% Riesling och 12% Sylvaner och har en mycket frisk och fruktig karaktär av päron, citrus och honung. Servera vinet vid 6 grader. De tre aporna, är ett gammalt motiv i japansk konst. Det föreställer tre apor, varav en håller för sina öron, en annan sina ögon, och en tredje sin mun. Motivet förknippas med det japanska mottot att ”inte se, inte höra, inte säga”.  Läs gärna mer på https://tr3apor.se/ detta vin är perfekt till mat med asiatiska inslag eller bara njuta av det i husvagnen, husbilen eller sommarstugan, en superbra sällskapsdryck. Finns i Lidingö Centrum.

Art.nr 6026 Marlborough Estate och kostar 99 kronor. Rosévinet har en alkoholhalt på 9,5% och sockerhalten är 7 g/l. Vinet kommer från Nya Zeeland och dess största distrikt, Marlborough som ligger på sydöns nordöstra del. Druvorna är Sauvignon Blanc 98% och Malbec 2% som ger en bärig karaktär med aromatisk smak och inslag av röda vinbär, krusbär, smultron och svartvinsbärsblad. De allra flesta roséviner kan njutas utan mat och givetvis väl kylt men jag rekommenderar en potatissallad med varmrökt lax, https://www.ica.se/recept/potatissallad-med-gremolata-och-varmrokt-lax-725629/  Vinet finns bland andra Rosékompisar.

Art.nr 10682 Terre de Mistral Reserve, 269 kronor för denna röda box. Årgången är 2018 och vinet kommer från Frankrike, Rhonedalen och  kooperativet Les Vignerons d'Estezargues som består av tio vinodlare. Vinet har en alkoholhalt på 14% och en sockerhalt på 1 gram/liter. Fem härliga druvor, Grenache 50%, Syrah 25%, Carignan 10%, Cinsault 10% och Mourvèdre 5%. 5% av vinet har lagrats på gamla franska barriquefat i fyra månader. Har en karaktär av björnbär, blåbär, vitpeppar och lakrits. Låt detta vin bli ditt röda sommarvin, antingen att bara njuta till prat eller varför inte till en grillad entrecote, https://www.arla.se/recept/grillad-entrecote-med-medelhavssmor/ Finns där vinboxar finns.

Hoppas att sommaren bli varm och skön och att vi kan njuta av mycket grillad mat och förhoppningsvis utan eldningsförbud.


Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *