Julpremiär

Kåserier23 december 2023 kl 04.38

Jag hade blivit ”landkrabba” igen efter mitt orkanäventyr över Atlanten. Fått en praktikantplats på en välkänd  reklamfirma som nästan låg granne med Nationalmuseum. Det närmade sig jul och den årliga firmafesten skulle äga rum.

Alla kom dit finklädda och förväntansfulla. Mycket mat och dryck. Rätt stelt och högtidligt i början, men snabbt lättade stämningen upp för att till sist som så ofta i dessa sammanhang gå lite överstyr. När vi pustade ut efter långdansen genom alla rummen vinglade en av cheferna in i långkalsonger och tomteluva och delade ut julklappar ur en säck. Alla jublade, utom jag som skämdes å hans vägnar. Han som alltid var den mest strikte och respektingivande till vardags.

Mitt i allt ståhej lyckades en av reklamkillarna som var idékläckaren i gänget dra åt sig uppmärksamheten och deklarerade högljutt att det skulle bli ”Julpremiär på en teaterföreställning”! Och jag tänkte: - Nä-e, de här grejar jag bara inte! Nu drar jag! Men något måste ändå ha väckt min nyfikenhet, för när killen placerade sig vid en egenhändigt tillverkad liten dockteaterscen, satte på en EP-platta på skivspelaren där de första hjärtskärande oljuden strömmade ut ur högtalaren, så blev jag helt fast. ”Hello music lovers, this is Spike Jones inviting you to the opera house”! hördes det, och åtföljdes av ouvertyren ur operan Carmen i en fullständigt sanslös version. Ridån på dockteatern öppnades och vi fick följa ett lustmord på tonsättaren Bizets kända opera, med den eldiga förförerskan Carmen, soldaten don José, och tjurfäktaren Escamillo.

Reklamkillen skötte de tre marionetterna med stor skicklighet och hela föreställningen var vansinnigt rolig. Bland annat hade matadoren Escamillo i Spike Jones surrealistiska version döpts om till det mer kramvänliga namnet ”Escapillow”. Han möter av misstag en ko istället för en tjur på arenan där han drunknar i mjölk. Detta var verkligen ”reklam” i ordets bemärkelse för en sökande 16-åring som jag, dittills helt ointresserad av både operamusik och teater.

Själva julfesten hade kommit av sig lite efter detta så välkomnande avbrott. Dansparen rörde sig nu sakta som vålnader därinne i rökdimmorna. När jag diskret smög iväg såg jag att ”kalsongtomten” hade somnat med ett glas i ena handen och den andra runt det garnerade grishuvudet på julbordet.

Veckan därpå upphörde min praktikplats på reklambyrån och jag hade lyckats få tag på ett ex. av Spike Jones lustmord på Carmen. Så när jag gick och visslade på en ”låt” ur skivan bland kompisarna så undrade dom vad det var för nån? Dom tyckte den verkade bekant på nåt sätt. För visst var det väl den som fanns med i filmen vi sett tillsammans nyligen? Det där amerikanska svartsjukedramat med Harry Belafonte och sexiga Dorothy Dandridge som hette ”Carmen Jones”.

När kompisarna efter detta kom hem till mig och lyssnade på plattor så var det alltid den där tokroliga Spike Jones-skivan dom ville höra.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *