Julidrycker: Prosecco för hela slanten

Dryckesguiden30 juni 2021 kl 04.15

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Prosecco är ett mousserande vitt vin från nordöstra Italien gjort, i huvudsak, på druvan Glera. Bubblorna, eller mer exakt, kolsyran i vinet kommer från en andra jäsning i trycktank, till skillnad från i exempelvis Champagne där man jäser den andra gången på flaska. Vin från regionen som jäser en andra gång på flaska går under namnet Col-Fondo och är oftast betydligt torrare. 

Druvan Glera hette tidigare Prosecco men i ett försök att varumärkes-kontollera namnet Prosecco från att synas på etiketter från andra delar i världen bytte man, något förvirrande, till namnet Glera. Andra internationella druvsorter som pinot blanc, pinot grigio och chardonnay får också användas i Prosecco DOC. Vinerna har lätt och aromatiskt fruktig ton av päron och en liten sötma. 

Prosecco DOC tillåter nu, efter en lagändring, även torra rosévarianter. Druvblandningen består av Glera och max 15 procent Pinot Noir. De främsta vinerna görs i Conegliano-Valdobbiadene (DOCG) och Colli Asolani (DOCG). Vinodlingsareal: Cirka 14 000 hektar med över 500 miljoner flaskor producerade förra året. 

Art.nr 7870 Prosecco Pizzolato, kostar 95 kronor. Alkoholhalten är 11 % och en sockerhalt på 9 g/l, finns även på 200 ml och 1500 ml. I mer än fem generationer har familjen Pizzolato varit verksamma inom jordbruksnäringen  alltid med respekt för naturen. Egendomen omfattar 58 hektar och certifierades 1991 för ekologisk vinproduktion. Därtill kommer 48 hektar som brukas av kontrakterade och certifierade ekologiska odlare. La Cantina Pizzolato ligger norr om staden Treviso i Veneto. Druvsorter som odlas är främst pinot grigio, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, pinot nero och raboso. Både röda, vita och mousserande viner (främst Prosecco) framställs.Vinet har jäst på temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Bubblorna i vinet har tillkommit genom en andra jäsning i trycktank. Doften är ung, fruktig med inslag av päron och citrustoner. Smaken är torr, fruktig med inslag av vingummi, mandarin och citrus. Sällskapsdryck eller till fiskpinnar med avokado https://www.findus.se/recept/fisk-recept/fiskpinnar-pa-avokadotoast Mer än 100 i lager på Lidingö.

Art.nr 77889 P.Lex Prosecco Brut, kostar 109 kronor. Alkoholhalt på 11 % och en sockerhalt på 7 g/l. P.lex Prosecco är ett bubbel framtagen av artisten tillika sommeliern Petter Alexis och The Wine Team. Proseccon togs fram för att fira Petters 15 år som artist. P.lex Prosecco har sedan dess blivit mångas favoritbubbel och passar lika bra till vardag som till fest. I april 2021 blev P.Lex Prosecco utnämnt till en av de bästa Prosecco 2021 av tidningen The Drinks Buisness. Vinet har en ung doft med toner av äpplen och persika, smaken är fruktig med inslag av persika, päron och citrus i eftersmaken. Sällskapsdryck eller till Taco med räkor https://ishavet.nu/recept/recept/taco-med-rakor/  Friggavägen 24 där finns denna Prosecco!

 Art.nr 2323 La Farra Prosecco Rosé, kostar 79 kronor. Årgång 2020,alkoholhalt på 11,5 % och en sockerhalt på 8 g/l. En blandning av 85 % glera och 15 % pinot noir. La Farra ett familjeföretag som varit i bruk i 24 år och har ca 20 hektar odlingsbar mark. Det färdiga vinet av bägge druvsorterna får vila med sin jästfällning i rostfria ståltankar. Vinet har en härlig fruktig doft av persika och smultron, smaken är fruktig men inslag av persika, hallon, blodapelsin och Mariekex. Givetvis en sällskapsdryck eller att avnjutas till en fetaostsallad https://www.arla.se/recept/fetaostsallad/ 12 st i Lidingöbutiken.

Art.nr 92365 Castelmondo Prosecco Rosé Brut Limited Edition, kostar 99 kronor. Årgång 2020, alkoholhalt på 11 % och en sockerhalt på 11 g/l. Här har vi en blandning på 90 % glera och 10 % pinot noir. Vid en av systembolagets blindtester av  80 Rosé Prosecco i december 2020 så blev det vinnande vinet just Castelmondo och 30 000 flaskor köptes in av systemet. Vinet har en vacker ljusrosa färg, doft av smultron, röda vinbär och örter samt en smak som är mycket bärig med inslag av smultron, blodgrape, hallon och en lång välbalanserad eftersmak. En kanon rosé som finns i mindre antal i Lidingöbutiken. En härlig sällskapsdryck eller varför inte till en kyckling med ris https://www.koket.se/dragonkyckling-med-ris

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *