Aprilskämt från Högberga Gård: Jord och lianer

På en klippa högt ovan vardagen erbjuds nu - förutom druvplockning - även friklättring i "lianer" - ett unikt tillskott för hela besöksnäringen.
Lidingö3 april 2020 kl 05.411

Högberga Gård och Högberga Vinfabrik på Lidingö växer vidare – bokstavligt talat. Den senaste hållbarhetssatsningen, en kompostmaskin som omvandlar matrester till näringsrik jord, har visat sig vara en superinvestering i dubbel bemärkelse. Vinodlingarna frodas och slingrar sig i raketfart ner mot havet och nya unika aktiviteter har utvecklats.

Högberga Gård har höga ambitioner när det gäller hållbarhet och har sedan länge jobbat aktivt med att minska matsvinnet. Den nya kompostmaskinen som på 24 timmar omvandlar upp till 75 kg matavfall till 7,5 kg kompostjord gör att man tagit ett stort kliv mot sin miljövision om ’Zero Waste’. Men det är alltså inte den största vinsten.

– Kompostjorden tycks ha riktiga superkrafter, det vi odlar i den växer så det knakar. Vår teori är att det har ett samband med att matresterna är väldigt näringsrika, eftersom vi tillagar vår mat från grunden på härproducerade råvaror utan tillsatser. Nu blir det verkligen tydligt att vi är en del av ett unikt kretslopp, säger Tommy Eriksson, Högberga Gårds gastronomiska ledare.

På tre månader har druvplantorna trettiodubblats i omfång och klättrar nu från herrgården och längst klippan ner mot havet. Och som vanligt tar Högberga Gård tillfället i akt att utveckla nya gränslösa koncept.

– Vi vet inte om det kommer bli en aktivitet i stor skala men vi har testat friklättring längs bergsväggen och det funkar. Vi vågar garantera att det är ett äventyr som för tillfället bara kan upplevas hos oss. Kombinationen av adrenalinkicken och havsutsikten när man hänger där i ”lianerna” är obeskrivlig, säger hotelldirektör Tina Dernelid.

Druvplockning blir en annan aktivitet som gästerna kommer erbjudas. Ett komplement till befintliga aktiviteter i vinfabriken; Vinmakare för en dag och Winebuilding.

– Vi kunde aldrig drömma om att detta skulle ha sådan effekt på vår tillväxt. I dagarna fick vi veta att italienarna i Toscana, där vi plockar druvorna till vår vinfabrik, vill importera vår jord till sina odlingar. Snacka om win-win matsvinn, säger Tina.

Den enda lilla farhågan just nu är att man sedan ett par månader tillbaka skickar med alla gäster en liten påse av jorden – som ett bevis på att de bidragit till det naturliga kretsloppet.

– Tänk om de blir överväxta därhemma, vi funderar på att skicka varningsbrev till dem, men det är verkligen ett angenämt problem, skrattar Tina Dernelid avslutningvis.

Kommentarer

  1. Heja Högberga gård!
    Ni är verkligen helt fantastiska – ni behövs som inspiration i tider som dessa!
    Att odla druvor på Lidingö – vem skulle tro det…

    Men det är som min farfar Fredrik Ljungström uttryckte saken ”Allt går, det tar bara lite längre tid”.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *