Jolleseglarskolan har börjat

Sport23 juni 2019 kl 09.41

För en vecka sedan började Lidingö Jolleseglares årliga jolleseglarskola. Första veckan var det tre grupper, Brons för nybörjarna, Silver och Guld som är fortsättningsgrupper och Opti Blå/Röd/Laser Ungdom för de mer avancerade seglarna.

Första dagen bjöd på stiltje, då fick barnen i nybörjargruppen öva på att styra genom att bli släpade av motorbåt och lära sig hur rodret fungerade. Andra dagen blev det mycket vind och till slut var det bara en seglare kvar på vattnet på eftermiddagen när det blåste 12–13 m/s i byarna. Övriga fick lära sig teori, knopar och givetvis leka, bada och ha skoj. Men idag tisdag var det bättre förutsättningar. Nybörjarna fick prova på att segla inne i Bosöviken där det är lite mer skyddat, medan de mer avancerade seglarna i Blå/Röd gruppen seglade till Storholmen och åt glass.

Lägren går vecka 25 (alltså förra  veckan), 26, 27 och sedan igen i augusti vecka 32, 33 och 33/34 (lördag till onsdag). Helgen månadsskiftet augusti/september så kommer seglare från hela Stockholm till Lidingö för distriktsläger och Stockholms Cup.

Lägren riktar sig till barn från 8 år som kan simma 200 m. Men i augusti skall vi prova ett nytt läger för 13-17 åringar, nybörjarkurs i Laser.

August seglar iväg.

Barnen fick lära sig att kapsejsa och sedan resa båten igen. Det blir lek och bad, men också viktigt att lära sig hur man reser båten om den skulle kapsejsa ofrivilligt.

Anders Wennberg
Fotografer: Vilma Bobeck, Nora Jönsson och Alexander Rooth

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *