Jolleseglarna i blåsväder

Optimister på Baggensfjärden. Fotograf Martin Wigforss
Sport22 maj 2020 kl 05.58

Helgen som gick var det full fart hos Lidingö Jolleseglare med dagläger för både Laserseglare och Spitfire seglare.

Lasers ute på Askrikefjärden. Foto: Johan Gustavsson

Stockholms Seglarförbund i samarbete med Lidingö Jolleseglare bjöd in till Laserläger på Bosön med 26 deltagare från distriktet. Det kom seglare från Oxelösund, Tyresö, KSSS, några klubbar i Mälaren och givetvis från Lidingö. Tränare var Vilma Bobeck som satsar på OS i 49er samt Robban Strange som är klasstränare i Laser. 

Parallellt så sponsrade F18 förbundet ett läger för unga katamaranseglare i klassen Spitfire. Det kom 14 seglare från Lidingö och Solna med tränarna Max Tjärnsved, Gustav Jacobsson och Jenny Hammersland.

Helgen bjöd på rejäla byvindar från Nord ost, vilket var utmanande för de som var nya i klasserna. Men också lärorikt. Coacherna gav många bra tips om hur man hanterar kraftiga vindbyar, Vilma åkte bakom i motorbåt och inspekterade att seglarna verkligen seglade båten tillräckligt plant. Men coacherna påminde också om att inte glömma ändra tillbaka trimmet när vinden mojar igen och åter börja fokusera på taktik och strategi när det lugnat ner sig. 

Spitfireseglare. Fotograf Tony Forsberg

På grund av Corona hölls alla genomgångar och lunchpaus utomhus, deltagarna bytte om hemma eller utomhus och det hölls avstånd mellan de båda lägren. Från början var det tänkt att alla jolleklasser skulle samlas hos Boo Segling vid Baggensfjärden, men detta event blev uppsplittrat och hamnade på flera olika platser varav Laser och Spitfire på Lidingö. Klubben hade dock 7 st unga Optimistjolleseglare varit på Baggensfjärden och seglat Baggen Opti Meet (även här delades det upp så att KSSS seglare fick starta från Saltsjöbaden och övriga klubbar från Boo Segling för att undvika trängsel på land).

Från Baggensfjärden. Fotograf Erik Ryrfelt och Gustav Lindskog

Anders Wennberg
Lidingö Jolleseglare och Stockholms Seglarförbund

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *