Jobbsökar-app lanseras av Lidingöföretag

Ny app gör det lättare att söka jobb.
Lidingö8 oktober 2019 kl 06.54

På Lidingö fanns 840 personer arbetslösa i augusti. Arbetslösheten både bland unga och totalt ligger på 3,9 procent. De senaste åren har arbetslösheten stigit på Lidingö. Nu finns en ny app som kommer att underlätta för dem som söker jobb. Appen heter SwichtIn och lanseras av ett Lidingöföretag.

Appen bygger på samma system som till exempel Tinder. Det fungerar så att du ”switchar” (samma som ”svajpar”) bland de jobberbjudanden som finns. Idag finns det 6 500 lediga jobb i systemet, men det kommer att växa allt eftersom. Den som söker ett jobb lägger upp en profil och anger vad man söker och vad man är bra på. Man ställer in geografiskt område, typ av jobb och bransch och sedan är det bara börja att leta upp ett jobb som matchar. Vill du lägga upp ditt CV går det också.

Precis som i Tinder bläddrar du fram jobben och svajpar/switchar till höger om du är intresserad av jobbet och vänster om du inte är det.

Arbetsgivaren går in på SwitchIn och kan se vilka som har svajpat höger, alltså vilka som är intresserade. De kan också se vilken rating kandidaterna har, det vill säga hur de har uppträtt på tidigare intervjuer. På så sätt kan arbetsgivaren få en lista på de bästa kandidaterna i rangordning. På samma sätt fungerar Uber eller AirBnB, där båda parterna betygsätter varandra.

Arbetsgivaren ger ett ”relevansbetyg” på de som söker. Det vill säga hur väl man tycker att kandidaten uppfyller de kriterier man har.

Som kandidat till ett jobb får man betyg vid anställningsintervjun. Betyget sätter arbetsgivaren på kandidaten efter tre kriterier: disciplin, social status och en övergripande bedömning. Det är alltså ett generellt omdöme, oavsett vilken bransch du har sökt jobb i. Kandidaten kan också sätta betyg på arbetsgivaren. Denna betygsättning är helt unik i branschen.

Den stora fördelen med denna app är att det sparar tid. Kandidaten kan snabbt se vilka jobb som passar och söka dem på en gång. Arbetsgivaren kan snabbt sortera ut vilka han eller hon vill ha på intervju och på så sätt få kandidater som är intressanta. 

Problemet för många arbetsgivare är att de får så många ansökningar att de får svårt att hantera dem, eller de måste göra mängder av intervjuer, vilket kostar tid och resurser. Denna app hjälper arbetsgivaren att sortera ut guldäggen.

Det finns andra jobbsökar-appar på marknaden och arbetsförmedlingen har också sin matchningsfunktion. SwitchIn gör inte en automatisk matchning. Den plockar fram lämpliga kandidater för intervju, för det är fortfarande arbetsgivaren som avgör vem som passar bäst på platsen. Arbetsgivaren betalar endast 300 kr för en annons. För kandidaten är det gratis.

Läs mer på www.switchin.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *