IS-resenärer tillbaka på ön?

Stad & Politik10 april 2019 kl 16.493 3
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?

Kommentarer

 1. Det är riktigt illa om vi får hemvändare från IS till ön, men att bara se till en aspekt på det är ännu mer illa. Vi har framförallt kvinnor boende på Lidingö som nästan dagligen förföljs och hånas för att de inte följer regler som vissa muslimer tycker att de ska följa. Vänners hus som blivit bombade och familjer utplånade. Vi Lidingöbor måste med alla medel se till att Lidingö är en frizon mot all typ av våld och förtryck och gemensamt ställa upp när vi bevittnar händelser som ovan. Ingen ska behöva möta sin familjs mördare eller ge av sin mödosamt hoptjänade lön till någon som valde att kriga för IS eller annan terrororganisation, i form av skattemedel. Eller få en bostad före andra, eller gå med smärta och sjukdom och behöva vänta på vård för att en terrorist anses i större behov av vård och därför får gå före. Nej, bevare oss för de som tog det valet i stället för möjligheten att bilda sig ett bra liv med svenska värderingar. Det är lika självklart som att vi aldrig skulle ge nazister från andra världskriget en fristad i Sverige. Det finns ingen ursäkt.
  Sverigedemokraterna Lidingö genom gruppledare Iréne Borgenvik

 2. Hej Irene,

  Jag delar precis som du en oro kring de obekräftade uppgifter om återvändande IS krigare som media skrivit om. Tanken på att ha terrorister på våra gator är hemsk. Lidingö ska inte vara en fristad för dessa personer utan dessa ska lagföras.

  Vi har inga bekräftade uppgifter om att IS-återvändare bor på Lidingö. Tillsammans med Centrum för våldsbejakande extremism, CVE arbetar Lidingö kommun och polisen kring frågan.

  Polismyndigheten ansvarar för kartläggning av personer kopplade till våldsbejakande extremism och beslutar om säkerhetshöjande åtgärder.
  Kommunens uppgift är förebyggande arbete och ansvar mot barn som riskerar att fara illa. Det är ett arbete som vi tar på stort allvar.

  Det är viktigt att här och nu stoppa extremister och det är lika viktigt attarbetet sker långsiktigt. Därför tittar vi nu på den modell som Stockholms stad infört för att lagföra återvändande IS krigare om det blir aktuellt.

  Therese Carlborg, vice ordförande social och omsorgsnämnden Lidingö Kommun

 3. Ja, Lidingö är en av de 41 kommuner som ska ta emot ca. 150 IS-resenärer och dessutom några av de ca. 80 svenska IS-barnen i kurdiska läger enl. media. Ännu vet vi inte hur många av dessa som är Lidingöbor. Den 24 april ska Center för våldsbejakande extremism informera de berörda kommunerna. Därefter bör vi få information. I dagarna har regeringen och Rädda barnen meddelat att de ”arbetar intensivt för att barn med koppling till Sverige som befinner sig i Syrien får den hjälp de behöver. Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige”. Så nu förväntar vi oss att att alla goda människor som ömmar för flyktingarna ställer upp, t. ex lidingöavdelningarna av Rädda barnen och Refugees welcome, för IS-återvändarna och hjälper dem till rätta. Intet öga torde vara torrt när men ser bilden på den svenske lille Muhammed i lägret i DN. Många IS-kämpar har kanske haft jobbigt och behöver stöd med bostäder och att komma i arbete, kanske i hemtjänsten och barnomsorgen. IS-barnen kan behöva förtur till BUP och extra stöd för att integreras i förskola, fritids, skola. Om vi sviker där finns kanske risk att de flyttar till andra kommuner. Med de resurser som finns på Lidingö kanske vi till och med kan ta emot IS-krigare även från andra kommuner med sämre resurser.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *