Invigning x 4: Stadshus, Kulturvecka, Fotoutställning och Bibliotek

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) och Stadsdirektören Daniel Broman knyter upp bandet till det "nya" stadshuset.
Lidingö10 november 2019 kl 09.49

Lördagens regniga väder hindrade inte lidingöborna från att komma till stadshusets nyinvigning. Under tre år har huset byggts om i etapper och för bara några dagar sedan togs de sista byggnadsställningarna  bort. I den stora entréhallen spelade elever från Hersby gymnasium medan sittplatserna snabbt fylldes. 

En stund senare var det dags för kommunalrådet Daniel Källenfors och stadsdirektören Daniel Broman att först hålla ett gemensamt tal om själva ombyggnaden, som varit mycket lyckad, och att därefter, med förenade krafter, knyta upp de långa bandens stora rosett som hängde framme vid scenen. Därmed var stadshuset, som ursprungligen invigdes 1971, åter invigt.

Kulturchefen John Svensson intervjuade sedan krögaren Pontus Frithiof som sedan ett par månader driver den nya restaurangen i stadshuset, Pocket by Pontus. Man har en strävan är att minska mängden mat som behöver kastas. Därför lägger man inte upp för mycket på tallrikarna, utan den som vill ha mer får gärna det. Därmed har man minskat mängden kastad mat med cirka 25 kilo per dag. Tar man det gånger fem dagar som restaurangen är öppen per vecka gånger cirka 45 veckor som den är öppen per år så blir det en hel del.

Kulturnämndens Filip Svanberg (M) klipper filmrullen som invigning av utställningen Lidingö Fotoklubb 70 år.

Lidingö Fotoklubb fyller 70 år i år och medlemmar från klubben ställer ut sina bilder i entréhallen, fram  till den 29 november. Även den utställningen invigdes med en särskild ceremoni. John Svensson hade i 
sin frys hemma hittat en gammal filmrulle, en Kodachrome "från förr i tiden", en film som inte var  exponerad. Den rullen drogs nu fram ur sin kassett och i varsin ände fick Fotoklubbens ordförande  Anders Bauer och Kulturveckans administratör Anneli Mannberg hålla, medan kulturnämndens ordförande Filip Svanberg (M) fick en sax att klippa av filmen med. Därmed var både utställningen och Lidingös Kulturvecka invigda. "Nu är stadshuset ett riktigt kulturhus med mängder med aktiviteter", sa en nöjd Filip Svanberg.

En stund senare klipptes även invigningsbandet till Lidingö stadsbiblioteks nya lokaler i Lidingö stadshus. Biblioteket låg ju tidigare vid Vasatorget men det verkar som om Lidingöborna inte haft några svårigheter att hitta rätt till de nya lokalerna.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *