Inspirerande showroom för ljud och bild

Näringsliv19 februari 2020 kl 06.561

– Bolaget startades av min pappa Urban Fasten, för 38 år sen uppe på Stockholmsvägen 34, och stor del av verksamhetens inkomster kom från foto och framkallning av fotografier, berättar en av dagens delägare Peter Fasten.

Lidingö centrum byggdes och företaget flyttade dit under varumärket Expert.  Peter Fasten och Johan Nord, som varit anställda i butiken i flera år, köpte tillsammans företaget för sex år sedan.

Digitaliseringen kom och marknaden för ljud och bild har sedan dess utvecklats med rasande fart och nu har butiken ett helt annat sortiment och många olika tjänster.

– Idag är fortfarande framkallningen en viktigt del, fast bilderna kommer från mobiltelefoner istället för från färgfilm, och i butiken är de stora varugrupperna ramar, visumfotografering, tillbehör, ljud, mobiltelefoner, tv-apparater och datorer. Stor del är även abonnemang inom mobiltelefoni samt digital-tv, där man idag jobbar med dom flesta mobiloperatörerna samt tv-operatörerna, säger Johan.

– De senaste åren har vi sett en klar trend mot det smarta hemmet, där mobiltelefonen integreras med TV, kylskåp, värmesystemet, belysning etc, lägger Johan till.

Eftersom det inte är helt enkelt för en vanlig Lidingöbo att koppla samman allt, finns ett stort behov av installationstjänster och datasupport. Den marknaden växer nu när man som privatperson kan få RUT-avdrag för dessa tjänster. Idag jobbar Elon med byggare på ön, för att vara med redan från början i smarta hemmets utveckling.

– Vi har inga direkta konkurrenter på ön, vår största konkurrent är ”internet” i sig själv och att många Lidingöbor åker till stora köpcentra på andra sidan bron, när det ska köpa denna typ av produkter och tjänster. Vi ser en klar skillnad sedan Norra länken kom och vi har en stadigt nedgående besökstrend, säger Peter.

– Vår strategi är att satsa på personlig service och vidareutveckla vårt goda rykte på ön. Vi har också genom marknadsföring fått en hel del kunder i Norra Djurgårdsstaden, vilket vi är glada för, tillägger Peter.

Ett nytt sätt att marknadsföra sig på är att bygga varumärke och sedan en tid tillbaka samarbetar man med varumärket Elon och mot kund heter man numera Elon Ljud & bild.

Electra Sweden AB som äger varumärket Audio Video, nu mera Elon Ljud & Bild, har nyligen skrivit ett samarbetsavtal med Elon för att tillsammans bli en större och bredare aktör i Sverige inom både hemelektronik och vitvaror.

– Att ha butik i Lidingö Centrum är självklart, vi gillar Lidingö Centrum, även om trenden med antalet besökare är på nedåtgående. Vi har funnits här så länge och det är en del av vår själ. Vi sitter just nu i hyresför-handlingar och resultatet blir höjda hyror, vilket gör att vi måste anpassa oss till nya förutsättningar och kanske också skära ner på personal. Grosvenor sätter ingen värdering i vår ”själ”, säger Johan och ler lite melankoliskt.

– För vår del, ser vi gärna en saluhall och fler butiker i gamla biblioteket, för det skulle genera fler kunder och det gamla uttrycket ”handel föder handel” gäller fortfarande. Parkeringsplatser är också avgörande. För att vara en levande stad behövs ett livskraftigt centrum på Lidingö.

Den största utmaningen är att hänga med, förstå ny teknik och behov av nya tjänster i det smarta hemmet.

– Vår butik ska alltid vara ett snyggt och häftigt showroom, där man vill gå in och inspireras, med den senaste ljud- och bildelektroniken med smarta anpassade möbellösningar, senaste sortimentet, tjänster för det smarta hemmet och personal som ger personlig service och vi ser an framtiden med stor tillförsikt, avslutar Johan och Peter.

Företagsfakta: Företagsnamn: Lidingö Foto och Radio  
Varumärkesnamn: Elon Ljud & Bild
Startades: 1982 på Stockholmsvägen 34 av Urban Fasten
Ägare idag: Johan Nord och Peter Fasten
Anställda: 3 på heltid och 2 extra
Butik: Lidingö Centrum
Omsättning: 26 miljoner kr
Hur många kunder: cirka 80–90.000 besökande per år

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *