Ingvar, 83, saknar frisk luft i bostaden

Ingvar Mattsson, 83, har tröttnat på den dåliga luften. Han får vädra flera gånger om dagen. Foto: Ida Karlsson
Lidingö18 juni 2020 kl 06.301

Tidningen Hem & Hyra berättar om hur inomhusmiljön kan drabba de äldre när de tvingas till karantän. Så här skriver de:
De äldre ska hålla sig isolerade under pandemin. Ingvar och hans grannar på Lidingö tvingas sitta hemma med dålig luft under coronakrisen – deras hus saknar godkänd ventilation. "Vi har brustit i rutinerna," säger ansvarig vd, Bo Tjörnå.

Ingvar Mattsson, 83, har tröttnat på den dåliga luften. Han får vädra flera gånger om dagen.

– Det är dålig luft – det är bara att konstatera. Det finns inte något luftutbyte i något av rummen. Jag tror att man tog in en billig byggmästare som byggde det här huset, säger Ingvar Mattson, som bor på seniorboendet Tor på Lidingö.

Han rycker på axlarna.

– Vad kan jag göra? Jag går runt här hemma. Ibland öppnar jag fönstret och vädrar för att få fart på det hela. Mina söner klagar över att det luktar illa.

Sönerna reagerar på den dåliga luften när de kommer förbi för att lämna mat och mediciner.

– Men vi äldre har tappat en del av luktsinnet och följer det inte på samma sätt som vi skulle behöva, säger Ingvar Mattsson.

För fyra år sedan gjordes en besiktning där ventilationen underkändes i seniorboendet med 126 lägenheter. Sedan dess har inget hänt. De som bor i huset har inte heller fått någon information om bristerna, berättar Ingvar Mattsson som också är engagerad i den lokala hyresgästföreningen.

Trots att besiktningsprotokollet från 2016 visar att problemen skulle åtgärdas omgående har inget gjorts. Den kommunala fastighetsägaren Lidingö Bostäder har inte heller gjort några nya kontroller, trots att de ska genomföras vart tredje år.

I vissa kök i seniorboendet fungerar ventilationen inte alls. Luften står helt stilla.

– Problem med ventilationen är allvarligt, förklarar Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen.

En fastighetsägare som slarvar med kontrollerna kan tvingas betala vite.

När brister inte åtgärdas kan hyresgäster gå till tingsrätten och begära att få tillbaka betalda hyrespengar. De kan också begära skadestånd.

Lidingö miljö- och stadsbyggnadskontor har tillsynsansvar.

– Kommunen har känt till det här och inte gjort något. Det är anmärkningsvärt. Man kan verkligen fråga sig varför kommunen inte vidtagit åtgärder, säger Bengt Öhman.

My Lundin på miljö- och stadsbyggnadskontoret bekräftar att de fick in ett protokoll i oktober 2016 som visade att seniorboendets ventilation inte var godkänd. Hon kan inte svara på om de meddelat fastighetsägaren om att det måste åtgärdas.

– Vi har inte resurser att följa upp besiktningskontroller.

Bo Tjörnå är tillförordnad vd, Lidingö Stads Fastighets AB som är moderbolag till Lidingö Bostäder.

Varför har de äldre lämnats med underkänd ventilation i flera år?

– Det är bara att konstatera att vi brustit i rutinerna i detta fall. Detta har fallit mellan stolarna.

Han hänvisar till stor personalomsättning där nyckelpersoner har slutat, stora förändringar i fastighetsbolaget och en omfattande omorganisation.

– Det är ingen ursäkt men möjligen en förklaring.

Ingvar Mattsson menar att de gamla på Lidingö glöms bort.

– De äldre har inte någon prioritet. Det viktigaste för kommunen är plus i resultaträkningen. Det är därför de inte satsar tillräckligt på oss.

Obligatorisk ventilationskontroll
Det är fastighetsägarens ansvar enligt lag att låta en besiktningsperson utföra obligatorisk ventilationskontroll med tre eller sex års mellanrum beroende på ventilationssystem. Intyg ska finnas i entrén. Kommunens miljö- och stadsbyggnadsnämnd är tillsynsmyndighet och kontrolleras i sin tur av länsstyrelsen.

Källa: Hem & Hyra

Hem & Hyra

Kommentarer

  1. Senaste OVK-protokoll ska finnas på anslagstavla. Där framgår brister och åtgärdas det inte inom föreskriven tid måste måste kommunalrådet för äldreomsorg engagera sig i frågan. Helt oacceptabelt att ett kommunalt bostadsbolag slarvar med hälsofrågor på hälsans ö.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *