Inget valborgsfirande i år

Valborgsmässofirandet på Torsviksberget 2019. Foto: Bo Vading.
Lidingö30 april 2021 kl 10.36

Det blir ännu ett år utan traditionsenligt firande av valborg och första maj. Publika valborgsmässofiranden är en allmän sammankomst eller offentlig tillställning och därför får man inte vara fler än åtta deltagare.

Oavsett om det är en sammankomst som regleras av lagen eller om det är en privat fest gäller Folkhälsomyndighetens allmänna råd, vilket bland annat innebär att vi ska umgås i en mindre krets och hålla avstånd, både inomhus och utomhus. Även om man är vaccinerad ska man följa de allmänna råden. Ingen, vaccinerad eller inte, ska bidra till trängsel!

Hjälp till att hålla smittan nere genom att avstå från middagen med vännerna. Även för privata fester bör normen vara max åtta personer.

Fortfarande gäller de regionala rekommendationerna för Stockholms län, tills vidare till 17 maj, men de kan förlängas beroende på hur smittläget ser ut. Det innebär bland annat att kommunal verksamhet som inte är nödvändig ska fortsätta vara stängd. På Lidingö betyder det att våra kommunala kultur- och fritidsverksamheter och inomhusanläggningar bara är öppna för barn och ungdomar födda 2002 eller senare. Det innefattar alla inomhushallar som ishallar, fotbollstält och simhallar. Utomhusanläggningarna är öppna för alla barn och vuxna förutsatt att trängsel kan undvikas.

Det viktigaste var och en kan göra är att

  • Träffa få
  • Hålla avstånd
  • Stanna hemma
  • Testa sig
  • Resa säkert

Eldning på valborg

Även om det inte går att ha en gemensam eld på valborgsmässoafton är det tillåtet att elda trädgårdsavfall på sin egen tomt på valborgsmässoafton. Glöm dock inte att det bara är tillåtet under april så från och med den 1 maj får man inte längre elda.

Tänk på att all eldning sker på eget ansvar och att det är stor risk för gräsbrand i Stockholms län. Det torra fjolårsgräset är mycket lättantändligt och elden sprider sig så snabbt i gräset att människor inte hinner släcka. De senaste veckorna har Storstockholms brandförsvar släckt gräsbränder i princip varje dygn. Det är lätt att underskatta hur snabbt eld kan sprida sig i torrt gräs.

Mer info samt tips om hur man eldar säkert finns på Storstockholms brandförsvars webbplats storstockholm.brand.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *