IFK Lidingö friidrott summerar ett år utöver förväntan

Sport12 januari 2024 kl 03.28

Vi kan nu summera ett 2023 som vi inte ens vågade drömma om när planerna lades för 2023.

Utvärderingen av vårt sommarläger "Sommaridrottsskolan", fick lägret toppbetyg, PaprICA-loppet (samarrangemang med ICA Kvantum Larsberg) slog deltagarrekord, våra veteraner nådde stora framgångar både vid SM och EM, vilket bådar gott för 2024 års veteran-VM i Göteborg.

När Ingvar Lindqvist slår sitt PB så blir det klubbrekord. Den här gången i M85 slägga Foto: Janne Åkerblom

Årets SM-tävlingar gav flera medaljer och SM-poäng. Klubben arrangerade också finalen i Kraftmätningen (klubbtävling för ungdomar 15–17 år) och helgen efter gick Lidingöloppet där deltagarantalet ökade även 2023. Sakta men säkert återhämtar sig Lidingöloppet med sikte att nå nivåerna före pandemin. Vår inomhustävling Luciaspelen är en av landets största inomhustävlingar för barn och ungdomar och i hade vi nästan 1900 starter över 2 ½ dagar.

Vi har tävlat mycket under året och det har slagits drygt 900 PB. Det slogs 14 klubbrekord, klubben hade drygt 40 st topp-10-placeringar i Sverigestatistiken, 5 seniorlandslagsuppdrag och 4 juniorlandslagsuppdrag. Roligt är också att klubben avancerat från 28:e till 20:e plats i SM-Pokalen (där Sveriges klubbars resultat på SM räknas samman).

Förebilder som inspirerar

Medeldistanslöparna Simon Sundström och Kalle Ottfalk har tillsammans med sina coacher Malin Sundström och Daniel Nilsson haft ett fantastiskt 2023. Dom är viktiga förebilder för våra barn/ungdomar och tränare och visar att man kan förverkliga sina drömmar i klubben.

Kalle Ottfalk i U22EM-finalen i Jerusalem. Foto: Deca Text & Bild

17-årige Kalle försvarade sin 7:e plats i senior-SM på 1500 meter (den snabbaste finalen någonsin). Kalle var med på U20-EM i Jerusalem, där han i konkurrens med tre år äldre löpare tog han en imponerande 4:e plats på 3000m.

Kalle avslutade arenaåret med grenseger i U-finnkampen på 1500m.

Kalles prestationer fortsatte under terrängsäsongen. Lidingöloppsvinst på nytt banrekord, guld i junior-SM19 terräng, guld i nordiska juniormästerskapen (U20) med en imponerande 4:e plats på JEM terräng (U20). Belöningen blir att få springa junior-VM (U20) i terräng på självaste påskafton 2024.

Simon Sundström i VM-finalen i Budapest. Foto: Deca Text & Bild

Under 2023 har Simon hunnit med en final på inomhus-EM i Polen, tog ett SM-guld på 3000 m hinder och representerade Sverige på VM i Budapest och tog sig där till final. Simon var den ende svensken att gå till final i medeldistansgrenarna. Simon slutade på en fin 15:e plats och blev med det näst bästa europé i grenen.

Simon avslutade arenasäsongen med en finnkampsseger (5000 m) följt av en GP-tävling i Zagreb där han slog klubbrekordet rejält och gick in som 4:a genom tiderna i Sverigestatistiken (3000 m hinder).

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *