Hur klarar Lidingö olika kriser?

Stad & Politik19 augusti 2022 kl 04.20

Företaget WSP genomför varje år en kartläggning av Sveriges alla kommuner. Denna kartläggning kallas för Regionernas kamp. I den analysen samlas olika data in från SCB för att slutligen ta fram den kommun som är mest robust i landet. Det vill säga den kommun som klarar av allt från covidkriser till ekonomiska kriser bäst. Målet med analysen är inte nödvändigtvis att hitta en vinnarkommun, utan att få kommuner att lära sig av varandra. Vad kan Lidingö lära sig av Nacka kommun, som blev Sveriges mest robusta?

Det finns många olika parametrar att ta del av i kartläggningen. Sveriges tre mest robusta kommuner ligger allihopa i Stockholms län och tillhör kategorin "Pendlingskommun nära storstad". Slutresultatet blev som följer:

- Nacka kommun
- Täby kommun
- Österåker och Solna

Danderyds kommun var den som hade bäst positiv trend i landet och steg med 21 platser. Men var hamnar Lidingö på årets rankning? Vår kommun landade på plats 24 av landets 290 kommuner. Det är en klättring på 10 platser i jämförelse med tidigare års mätning. Det finns fler höjdpunkter i analysen för Lidingös del. Framför allt har andelen som har eftergymnasial utbildning stigit med 14,75% mellan 2011-2021. Även det genomsnittliga meritvärdet för barn/ungdomar i åk 9 har stigit från 244,3 till 274,7.

Däremot hamnar Lidingö kommun på plats 122 när det kommer till klimatarbetet som helhet. Järfälla kommun kom på 4e plats. Vad kan vi lära oss utav Järfälla kommun?

Nytt för i år är att WSP genomfört en regional valanalys. Det vill säga hur Sveriges befolkning röstade i riksdagsvalet på kommunal nivå. Klicka på bilden för att se den förstorad.

I Figur 2 tillhör Lidingö benämningen "A2"

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *