Hur ärliga är Lidingöborna i klimatkampen?

Debatt11 mars 2019 kl 06.52

Naturligtvis är det fantastiskt med Greta Thunberg och skolungdomar på Lidingö och hela världen som har en ambition att rädda miljön!

Jag undrar verkligen hur djupt detta sitter. Alla vill rädda miljön under förutsättning att man kan fortsätta att leva som tidigare. Lidingös kapitalstarka familjer har bara öst på mer än någonsin. Barn från 4-årsåldern har teknikprylar, I-pads och märkeskläder som kastas och byts ut hela tiden. Det är helt belamrat runt skolor och villaområden med mopedbilar som kan kosta 150.000 kronor. Föräldrarna åker dyra elbilar , hybrider och elcyklar och staten ger kraftiga subventioner. De kör ofta 3000 mil om året till fjällstugor och sommarställen. Så fort det är skollov blir det semesterresor med flyg hur långt bort som helst. Så fort ett hus byter ägare skall hela inredningen bytas och så skall de vara pool trots att det skall sparas på vatten. Dessa lyxbyggen kan ofta pågå i 3 år med huvudlösa stenläggningar. De som varje dag kommer hit från miljonprogramsområden för att serva oss måste undra om inte detta är paradiset på jorden där friden råder och allt finns i överflöd!

De skolstrejkande barnen i fredags sade att de tänker sopsortera, inte slänga mat, kompostera, duscha kortare och flyga mindre. Frågan är hur medvetna och ärliga våra barn och barnbarn är?  Många av oss 40-talister kom till Lidingö från små förhållanden och mår verkligen illa över slöseriet. Har våra barn tappat omdömet och våra barnbarn begreppet om pengar och miljö?

Jag vill jämföra med oss som har en stor grosshandlarvilla från 1928 som vi köpte 1973. Det blev en väldigt försiktig renovering och hos oss är det fortfarande 70-tal ! Vi nöjer oss och är sparsamma också med el. Vi har bergvärme och förbrukar endast 15.000 KWH per år trots att vi inte bytt fönster ! Vi flyger utomlands högst vart annat år och kör vår lilla pensionärsbil 700 mil per år. Den förbrukar 0,5 liter bensin per mil och skatten är 360 kronor/år! Fjällstugan har vi en trappa upp och sommarstugan i solhörnan vid garaget. Vi åker mest kommunalt eller cyklar på Lidingö och då vi skall till Sthlm. Kontot för klädinköp och kapitalvaror närmar sig noll!

Det stora problemet är industrin och de som har makten i Sverige. Det är omöjligt att förstå hur man kunde lägga ett kolkraftverk i Värtan. Några få storindustrier står för den största delen av industrins elförbrukning i Sverige. De som nu officiellt kämpar för klimatet är de som själva privat är de största förbrukarna och som flera gånger i veckan flyger till konferenser, EU i Bryssel och Strasbourg. Det är frustrerande för oss som försöker att vara klimatsmarta att se hur de inte alls själva lever som de lär. Nu ser vi effekterna av den fria rörligheten på alla områden. Den och EU blev inte frälsningen. Nu har vi problem på alla områden med ett samhälle som inte orkar med belastningen på rättssystem och social sektor. Vi vanliga människor förstår varför inte EU fungerar.

På Lidingö har man satsat på en renovering av stadshuset för 350 miljoner för att bygga bort vantrivsel och ineffektivitet . Kontorslandskap var överspelat för många år sedan men det blev receptet och nu är problemen större än någonsin. Det är frustrerande att se hur man river stora och fungerande fastigheter i attraktiva lägen för att bygga nytt av konkurrensskäl. Materialförstörelsen och materialåtgången är fullständigt sanslös !

Oron med krig, terrorism och klimatkatastrofer i världen skrämmer . Sverige är bland de  länder som förbrukar mest energi och naturtillgångar i hela världen. Teknikutvecklingen lanseras som  lösningen men allt skall gå på el och kärnkraften stängs ner i förtid. Det är dags att nu visa ärlighet i miljökampen!


Anders Bergstedt,
samhällsdebattör

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *