Hotellet med bästa läget

Näringsliv13 februari 2019 kl 07.10

Alexander Karpilovski kom till Sverige från det då ännu inte självständiga Ukraina i samband med ”augustikuppen” i det forna Sovjetunionen den 19 augusti 1991, som i stället ledde till unionens upplösning och Ukrainas självständighet. Han var då exekutiv producent för en film om Raoul Wallenberg.
 
– När vi först kom till Sverige bodde vi på olika flyktingläger men efter drygt två år på skolbänken fick vi uppehållstillstånd och möjlighet att flytta till Lidingö och Högsätra, berättar Alexander. Idag äger han och hans fru Viktoria Lidingö Arena Hotell.
 


Lidingö Arena Hotell startades 1975 och var då ett litet lägenhetshotell med rum och pentry. Det var på den tiden stor brist av brevbärare på ön och ett sätt att locka hit dem var att erbjuda dem boende på lägenhetshotellet. Postväsendet förändrades dock och bristen på brevbärare försvann. 1993 byggdes lägenhetshotellet om till tio hotellrum.
 
1996 fick Alexander sitt första jobb i Sverige på Lidingö lägenhetshotell. Hans första uppgift var att städa hela hotellet, som då var ganska nedslitet.
– Jag glömmer aldrig när jag fick min första lön, då åkte hela familjen till Kreta – det var stort, för det hade varit en tuff tid, minns Alexander.
 
Hotellet var på den tiden kraftigt nedgånget och hade dåligt med kunder.
– Ägaren var inte speciellt intresserad av verksamheten, så jag skötte allt och jobbade dygnet runt och alla dagar på året, fortsätter Alexander, som länge hade sett att det fanns en potential.
 


– 1999 fick jag och Viktoria möjlighet att köpa ut hotellverksamheten, säger han. Vi började planera för framtiden och spara pengar. Så när Försäkringskassan flyttade 2014 och vi fick ta över lokalerna, byggde vi till 15 rum, år 2015.
 
– Vi fick lite bidrag av fastighetsägaren och när allt var klart hade jag 200 000 på kontot – det var inte mycket, men vi hade klarat det, tillägger Alexander stolt.
2018 flyttade Nordea som hade haft bankkontor i huset. De tog chansen och förvandlade lokalen på bottenvåningen till lobby, frukostmatsal och några mötesrum. Viktoria jobbar som arkitekt på sin egen arkitektfirma ”VK arkitektur”. Det bidrog mycket eftersom hon har ritat och designat hela hotellet.
 
– Nästan all vinst har hela tiden gått in i bolaget för utveckla hotellet och vi har inga lån, berättar Alexander.
Idag är hotellet totalrenoverat. Några rum har fortfarande pentry, så det går att stanna lite längre än vanlig övernattning.
 
För Alexander är den stora drivkraften att jobba med människor och personligt bemötande.
 
– Det är roligt och jag driver inte hotellet bara för pengarna skull, säger han. Vi har planer för att i framtiden få hit fler företags- och konferenskunder, vi är ju nära Stockholm och håller just nu på att färdigställa två konferensrum. Vi har också ansökt om serveringstillstånd.
 


Det unika med Lidingö Arena Hotell är att det har bästa läget på Lidingö, precis vid bron och alla bussar går hit. Dessutom är det helt nyrenoverat och fräscht med en trevlig reception och en härlig frukostmatsal. I huset finns garageparkering. Receptionen används också som utställningslokal för konst.
 
– Vi skulle gärna ha en mötesplats för småföretagare på ön som kan komma hit och ta en kaffe och utbyta erfarenheter och business, säger Alexamder. Vi hoppas också få tillstånd att sommartid öppna en uteservering utanför receptionen.
 
– Min vision är att vara bästa och ”närmaste” hotellet på Lidingö med trivsel, bra service och vettiga priser, summerar Alexander.

Det finns lokaler som eventuellt blir lediga på andra platser i huset och då hoppas Alexander att kunna överta dessa så att de kan få 50-60 rum så småningom.

FÖRETAGSFAKTA
Företagsnamn: Alfa Hotel, rese och reklambyrå AB
Anläggningsnamn: Lidingö Arena Hotell
Adress: Stockholmsvägen 35A, Lidingö
Startades: 1996
Vem äger bolaget: Viktoria och Alexander Karpilovski
Hur många anställda: 3-4
Antal rum: 31 stycken
Omsättning: 5,2 miljoner kr

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *