Hon har fått stipendium för gymnasiestudier utomlands

Foto: Privat.
Lidingö13 juli 2020 kl 06.201

Fanny Thiel, 16, är en av ett tiotal svenskar att få stipendium att två års gymnasiestudier utomlands. Detta är första steget mot drömmen om att öka medvetenheten i världen.

Som sextonårig tjej från Lidingö kan det kännas långt bort att flytta från alla sina vänner för att spendera två år i Flekke, Norge. I byn som ligger norr om Bergen bor det ungefär 200 personer, utöver skolans 200 inskrivna studenter. För Fanny känns det som en stor möjlighet.

– På skolan får jag chansen att träffa många nya människor från olika kulturer, skapa nya kontakter och ge mig en ökad förståelse för världen, säger hon.

Stipendiet är heltäckande och i augusti ska Fanny flytta för två års studier vid skolan UWC Red Cross Nordic. United World College är en familj av gymnasieskolor som säger sig ha syfte är att främja fred och internationell förståelse genom att sammanföra ungdomar från hela världen studera tillsammans under två år. Gemensamt för eleverna är att de vill påverka samhället och göra skillnad. Skolans inriktning tycker Fanny passar henne bra.

– Det är väldigt intressant och det är det jag vill jobba med det när jag blir stor. Jag vill gärna jobba för FN, Sida eller som utrikeskorrespondent, säger hon och fortsätter:

– Sedan tycker jag väldigt mycket om att skriva. Jag skulle gärna resa runt i världen och skriva om det jag ser. Jag vill bidra till att sprida medvetenhet.

Själva utbildningen är helt och hållet på engelska, vilket är gemensamt för alla IB program världen över. Det är dock inte själva engelskan som Fanny ser som den största utmaningen. Avståndet till familjen och vänner är det som känns svårast.

– Största utmaningen är att vara borta så länge från familj och vänner. Jag har aldrig ens varit på läger haha. Men det är ju inte bara jag som är i den positionen och jag tänker att vi hjälper varandra, säger hon.

IB - International Baccalaureate Diploma
IB är en internationellt erkänd studentexamen som erbjuds på ca 2 700 skolor i 147 länder. Det är en universitetsförberedande utbildning där du läser alla ämnen på engelska.
Nedan följer ett axplock på några skolor som du blir behörig till att söka efter godkänd utbildning på IB i Sverige: Universitet som Oxford, Cambridge, Princeton, Harvard, Heidelberg och Sorbonne.

Kännetecknande för IB är att all undervisning sker på engelska. Både kursinnehåll och prov är gemensamma för alla IB-skolor världen över.

Källa: Gymnasieguiden.se

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *