Hjortsläpp vid Fågelöudde

Foto: Peter Rosenholm
Natur23 maj 2020 kl 07.071

Den 11 maj släpptes tre nya dovhjortar på ängen ovanför Fågelöuddebadet. De ska förstärka stammen på ön, så att den håller sig frisk och föryngras på ett bra sätt.

En hind och två dovhjortshannar skuttade glatt iväg när de släpptes fria i naturen vid Fågelöudde. Helt uppenbart var de lättade över att slippa den omtumlande transporten från ett hägn i Almunge, där de fångats in tidigare på dagen.

De nyanlända dovhjortarna är den andra kullen av tre som Lidingö tar in för att vitalisera den befintliga stammen genetiskt. Hinden, som hunnit bli ett par år, är dessutom redan dräktig.

– Förra året satte vi in tre hannar, även de från Roslagen. De har nu integrerats fint i flocken och bidrar med nytt blod för att föryngra stammen, säger Lars Heins, förvaltare av stadens naturmark.

Syftet med att ha hjortar på Lidingö är att erbjuda en rik fauna som allmänheten får ta del av. Dovhjorten är det största djuret i faunan och har funnits på Lidingö sedan 1948. Med jämna mellanrum har nya djur tagits in för att stammen ska hålla sig frisk och konstant runt 25 djur.

– Ju mer det finns att se i naturen, desto rikare blir upplevelsen. Jag hoppas många Lidingöbor får möjlighet att se dessa vackra och ståtliga djur, säger Lars Heins.

Naturvårdsverket ger tillstånd att sätta ut nya djur, något de sällan ger, så att Lidingö berikas med nio nya dovhjortar under tre års tid är ganska unikt. Tack vare att Lidingö har traditionen att jobba långsiktigt med viltvård beviljades detta fall.

– Nu ska vi se till att de nya djuren kommer att trivas och blir del av den etablerade stammen. Nästa år tar vi in de tre sista hjortarna på en 10-15 årsperiod, och då från ett annat ställe för att blanda upp stammen ytterligare, säger Peter Rosenholm, stadens jaktledare.

Hjortarna håller till på Elfvikslandet, där de strövar fritt och kan ses på nära håll då och då. De är fredliga och lite skygga djur, som håller sig i flock. Det är stadens viltvårdare som ansvarar för hjortarna och sköter all viltvård på Lidingö.

Kommentarer

  1. Kul och intressant med alla inläggen om djurlivet på Lidingö. För några år sedan gjordes en lista – möjligen på dåtidens ”Lidingösidan” – med ”Lidingös Big Five”. Jag minns fyra på den listan – dovhjort, bäver, kattuggla och huggorm – men inte det femte djuret. Kanske dags att uppdatera ”Big Five” idag efter rapporter om också andra mer eller mindre bofasta, sällsynta och väl sedda djur.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *