Här finns öns bästa semla!

Vart hittar man Lidingös bästa semlor?
Lidingö13 februari 2024 kl 04.041

Idag är det Fettisdagen, dagen som hyllar den goda bakelsen fylld av vispad grädde och krämig mandelmassa. Men var ska man köpa sina semlor? Vi på redaktionen har låtit en jury testa några av Lidingös semlor för att se vilken som tar toppen.

Redaktionen har åkt till fem olika konditorier på ön för att se och smaka skillnaden. Det som jämförs i detta årets semmeltest är fyra kategorier; kvalitén på brödet, grädden och mandelmassan, sedan självklart hur helheten på bakelsen är; hur ser semlan ut? vad är priset på semlan? med mera. Juryn på två personer har fått rösta med poängskalan 1-5, där 1 är sämst och 5 är bäst.

De konditorier som har testas under denna provning är, Gateau i centrum, Princess, Lidingö Bröd & Pâtisserie, Vattenverket och Kaptensstugan. Dock ska det påpekas att Vivels Konditori vid Ica Kvantum har haft semlor till försäljning tidigare men det fanns dock inte när detta test gjordes. Millesgårdens Lanthandel hade inte heller semlor till försäljning i år.

Priserna på konditoriernas semlor är relativt lika runt omkring på ön, priset ligger mellan 38 och 59 kronor. Den semla du kan hitta till lägsta pris på ön finns hos Kaptensstugan för 38 kr, men det ska poängteras att det är mini-semlor som säljs. Vattenverket har både vanliga semlor och "crunchy" semlor.

Lidingö Bröd & Pâtisserie's stora konstgjorda semla lockar till sig semmel jagande kunder.

Idag finns det en mängd olika typer av semlor till försäljning, det finns allt från vanliga traditionella semlor till vanilj- eller chokladsemlor. I denna provning har det endast testats konditoriernas traditionella semlor.

De konditorier som kom i topp för deras semlor var:

På första plats kom Pâtisseriet med hela 19 av 20 poäng. Här var juryn otroligt nöjda med semlan.

– Det här är vad man borde kunna förvänta sig av en konditorisemla, sa en av jurypersonerna till redaktionen.

På andra plats kom Vattenverket med 14 poäng. Konditoriets semla kostar 59 kronor, vilket gör den till den dyraste i testet men det påverkade inte juryns omdöme allt för mycket. Enligt juryn var det semlans bröd som var det största minuset men som dock vägs upp av den goda mandelmassan som hade riklig smak av mandel.

På tredje plats kom Gateau med 12 poäng för sin semla för 58 kronor. Gateau's semla ligger med Vattenverkets på toppen för högst pris och här var det semlans utseende samt brödet som var på topp.

Nedan kan ni se en tabell på poängen för de olika kategorierna samt priset för konditoriets semla.

KonditoriGräddeMandelmassaBrödHelhetS:aPris
Kaptensstugan3122838 kr
Gateau13441258 kr
Princess33231150 kr
Pâtisseriet55451954 kr
Vattenverket44241459 kr

Kommentarer

  1. Önskar att man kunnat sett bild på vinnaren! Vattenverket var där jag åt årets Lidingö-semla i år. Grattis till Pâtisseriet

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *