Här finns hjärtstartarna på Lidingö

Lidingö30 januari 2020 kl 06.411

Om en människa drabbas av hjärtstopp kan behandling med hjärtstartare vara avgörande för personens överlevnad. Att använda en hjärtstartare kräver inga förkunskaper men kan rädda liv.

I Lidingö Stad finns 50 hjärtstartare utplacerade, varav 49 finns på Lidingö och en på Storholmen. Vid en nödsituation kan de enkelt användas av civilbefolkningen fram tills att ambulans hunnit till platsen.

Den apparat som används vid ett hjärtstopp och som ger en elektrisk strömstöt kallas i Sverige för defibrillator eller vanligen hjärtstartare. Internationellt används ordet AED som står för ”Automated External Defibrillator” och som översatt till svenska blir "automatiserad extern defibrillator". En hjärtstartare kan vara manuellt, halvautomatiskt eller automatiskt styrd.

Dagens hjärtstartare är mycket enkla att använda och kan användas av alla. De ger talade instruktioner till användaren hur man ska göra och man kan inte ge en strömstöt om det inte är nödvändigt. En tidig strömstöt genom hjärtat kan få hjärtats eget elektriska signalsystem att börja fungera igen.

Varje år drabbas cirka 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukvården. Vid 6 000 av dessa hjärtstopp påbörjas hjärt- och lungräddning av hjälpsamma medmänniskor, men bara vid 225 av dessa tillfällen har hjärtstartare använts. Många används inte och orsaken är att bara en tredjedel (= cirka 18 000) av dem är anmälda till Svenska hjärtstartarregistret. Hjärt-lungfonden uppmanar alla att registrera sina hjärtstartare för att de ska bli lättare att hitta när de behövs. Uppmaningen att registrera hjärtstartarna gäller oavsett om maskinen sitter på ett kontor, i en allmän lokal eller i en bostad.

I Hjärtstartarregistret kan du se var de utmärkta hjärtstartarna finns i Lidingö Stad. https://www.hjartstartarregistret.se/#/

Källor: Hjärtstartarregistret, Lidingösidan

Kommentarer

  1. Johanniterhjälpen utbildar våra medlemmar i hjärtlungräddning och utrustar dem med hjärtstartare. Genom SMS-livräddarna hjälper vi till att hjärtsäkra områdena där vi bor på Lidingö – Du kanske också har sett våra volontärer på Lidingöloppet? Intresserad av en veta hur man kan hjälpa till att hjärtsäkra till område? Kontakta oss på http://www.johanniterhjalpen.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *