Har brottsligheten på Lidingö upphört ?

Debatt8 maj 2019 kl 12.413

Sedan Lidingös kommunpolis Fredrik Wallén för ett halvår sedan övergick till att bli politiker i Landstinget har informationen om brott fullständigt upphört. Paradoxen är att tryggheten har ökat också på grund av att bostadsinbrotten i hela Sverige har minskat kraftigt. Den nya lokalpolischefen Peter Ågrens uttalande att ”cykelstölder på Lidingö ställs i relation till våldsbrott på Kungsholmen” var tydligen vad som behövdes för att kampen för poliser avdelade för Lidingö skulle upphöra.

Varken kommunalråden, säkerhetschefen eller brottsförebyggaren agerar. Kommunalråden blev lurade att skriva på samarbetsavtalet och brotten, ungdomsbrotten och klottret fortsätter liksom skadegörelse, övergivna cyklar, kundvagnar och olaga upplag som borde vara en prioriterad kommunal uppgift i avsaknad av poliser. Ordningsvakter och väktare som kostar miljoner används istället för mer eller mindre meningslösa bevakningsuppgifter.

Nu har det gått ett halvår och ingen ny kommunpolis finns. Vi får betala för poliser som arbetar på mera brottsbelastade ställen och som bara kommer då någonting hänt. Uppenbarligen är alla nöjda med det tillstånd som råder eftersom ingen reagerar. Lösningen för både polis och kommun är uppenbarligen att fortsätta som nu. Den lokala förankringen är borta, i stort sett inga grips, men samhället fungerar ju ändå. Erfarenheten att vi på 80-talet hade cirka 40 poliser som klarade upp nästan allt … är svår att bära.

Anders Bergstedt
pensionerad kriminalpolis
numera samhällsdebattör

Kommentarer

 1. Daniel Källenfors (M), Birgitta Sköld (LP), Amelie Tarschys Ingre (L), Carl-Johan Schiller (KD) skriver:

  Som Anders Bergstedt känner till så är inget parti i Lidingömajoriteten nöjd med polisnärvaron på ön. Det har vi också poängterat för polisen upprepade gånger och kommer fortsätta poängtera.

  Att påstå att vi lurades att skriva på samverkansavtalet med polisen är dock felaktigt. Vi ställdes mellan att få garanterade insatser för att motverka narkotika bland unga eller att inte garanteras något alls. Då valde vi de garanterade insatserna. Det var inte optimala alternativ, men i situationen där allt fler unga brukar narkotika så kändes ändå valet enkelt.

  Slutligen kan vi meddela Lidingöborna att en ny kommunpolis kommer presenteras inom kort.

 2. Håller fullständigt med. Jag rider ofta förbi området och det känns otryggt. Borde in få vara en boplats under nuvarande förutsättningar.

 3. Det gläder mej att kommunalråden svarar ! Om man velat ha den dialogen tidigare hade man undvikit att bli lurade. Samarbetsavtalet blev polisens diktat. Nu ser vi att inte ens det som utlovades har infriats. Lidingöborna luras av polisstationsskyltarna och polisbilarna där som inte har något uppdrag alls beträffande Lidingö. Tjutande polisbilar och rapportering av trafikförseelser får medborgarna att tro att det är kamp mot brottsligheten. Jag klipper in min kommentar från artikeln ”Polisen lurade Lidingö-igen !”
  Anders Bergstedt •
  22 februari, 2019 kl. 10:41
  Äntligen kommer sanningen fram ! På Mitt i Lidingö bekräftar Peter Ågren den bild jag gett av polisverksamheten på Lidingö och säger att “Även samverkan och brottsförebyggande polisarbete får nedprioriteras”.
  Nu bekräftar också Källenfors att han övervägde att inte skriva på Samarbetsavtalet. De skrev på i tron att annars skulle de bli utan den del av inriktningen som de var överens om !
  Det är fullständigt fel. Polisen är en Statlig Myndighet som enligt lagstiftningen har SKYLDIGHET att utöva polisverksamhet mot den brottslighet som problembilden visar ! Det hade Källenfors klart för sig men valde att tro på Peter Ågrens goda vilja. Detta trots att Mitt i Lidingö redovisat att RESURSERNA som skulle serva också Lidingö- HALVERATS !

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *