Hänryckningens helg = Vigsel

Lidingö21 maj 2021 kl 07.47

I helgen är det pingst, av tradition en vanlig tid för att gifta sig. För dig som vill ha en borgerlig vigsel erbjuder Lidingö stad borglig vigsel både i stadshuset och utanför stadshuset. Vid vigsel utanför stadshuset bokas önskad lokal av paret själva. Lidingö stad förmedlar även särskilda vigselförrättare.

Borglig vigsel är kostnadsfri men kostnader som uppstår i samband med vigsel utanför stadshuset, exempelvis resor och annat, bekostas av paret efter överenskommelse med vigselförrättaren.

Vid vigseln ska två vittnen (över 18 år) närvara. Dessa kan, vid behov, ordnas av Lidingö stad i entréhallens kundtjänst om vigseln sker i stadshuset. Oftast är det tjänstemän på stadshuset som ställer upp.

I stadshuset erbjuds ett kostnadsfritt vigselrum från måndag till fredag klockan 9:00 till 15:00.

Det här behöver du göra

 • En hindersprövning hos Skatteverket
 • Invänta hindersprövningen och vigselintyget (tar cirka 2 veckor).
 • När du får hem hindersprövningen och vigselintyget har du tre alternativ för att skicka dem till stadshuset:
 1. Papperspost, adress:
  Kundcenter. Vigsel, Lejonvägen 15, 181 82 Lidingö
 2. Scanna och skicka det via e-post: kundcenter@lidingo.se
  OBS! Dokumenten behöver vara scannade, foto är inte giltigt underlag.
 3. Lämna in intygen till receptionen i stadshuset och gör en förfrågan direkt.

Om ni väljer papperspost eller e-post, besvara följande frågor:

 • Önskad tid, plats och datum för er vigsel (Tänk på att intygen måste vara giltiga på själva vigseldatumet.)
 • Ska vigseln hållas på svenska eller engelska?
 • Ska vigseln vara kort (1 minut) eller lång (3 minuter)?
 • Kommer ni ha egna vittnen (2 stycken över 18 år)?

Detta behöver du:

Vigselförrättaren bokas alltid efter förfrågan vilket gör att en bokning inte är garanterad förrän kundtjänsten har bekräftat era önskemål.

Önskar du en kyrklig vigsel, kontakta Svenska kyrkan, kontaktuppgifter nedan.

Gifta sig i kyrkan

Varje lördag finns det tre tider för vigsel eller välsignelse i Lidingö kyrka. Ni kan välja mellan tiderna kl 14.30, kl 15.45 och kl 17.00. Det händer mycket i kyrkorna, till exempel fler vigslar, dop och begravningar. För att präster, musiker och vaktmästare ska kunna planera sitt arbete så behöver vigseltiderna vara planerade lång tid i förväg. Vill ni gifta er i Breviks kyrka så fråga efter möjliga vigseltider när ni kontaktar bokningen.

Ring 08-410 847 20 för att boka vigseltid, måndag till onsdag kl 09.00-12.00. Efterfrågan på vigseltider i Lidingö kyrka är stor vissa dagar och tider. Många bokar vigseltid redan ett år i förväg.

Varje vigsel följer alltid en specifik gudstjänstordning. Här står bland annat i vilken ordning psalmerna kommer. Ladda ner gudstjänstordningen här »

För att få gifta sig i kyrkan måste minst en av er ska vara medlem i Svenska kyrkan. Att gifta sig i kyrkan är kostnadsfritt. 

Du har möjlighet att önska en särskild präst, men det är inte säkert att ni kan få den önskade prästen på en specifik dag och tid. Prästerna har ett arbetsschema som de följer. Detta schema tas fram ungefär ett halvår i förväg för att prästerna ska kunna planera sin arbetstid och ledighet.

Det börjar men att ni har vigselsamtal med er präst. Vigselsamtalet är ett tillfälle för er och er präst att träffas och lära känna varandra. Under samtalet pratar ni bland annat om vigselns innebörder. Ni går också igenom ordningen för vigselgudstjänsten så att alla kan känna sig trygga kring vad som skall hända. Här kan ni också få svar på alla frågor inför bröllopet.

Ni kan låna en brudkrona. Det finns fyra olika brudkronor att låna under vigseln i kyrkan. Fråga gärna om brudkronorna när ni kontaktar bokningen.

 • Ni kan önska musik och psalmer.
 • Ni kan anlita en solist som sjunger eller spelar.
 • Ni kan gå in i kyrkan tillsammans, eller göra en överlämning vid altaret.
 • Att kasta ris utanför kyrkan går bra.
 • Det kostar inget att gifta sig i kyrkan.
 • År 2009 fick Sverige en könsneutral äktenskapslagstiftning vilket betyder att både homo- och heterosexuella par är välkomna att vigas i kyrkan.
 • Vill ni ha vigseln hemma eller någon annanstans  på Lidingö så finns det möjlighet att en präst kommer till er. 
 • Vill ni vigas utomlands? när ni har gift er borgerligt kan ni vigas eller välsignas i Svenska kyrkan utomlands. Men det finns olika regler som gäller i olika länder. 

Lär mer om kyrklig vigsel här.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *