Gratispåsar gör staden renare

Så här ser stolparna ut som har gratis hundbajspåsar.
Lidingö12 januari 2022 kl 04.122

För att få ett renare Lidingö finns det 29 stationer med hundbajspåsar på olika platser på ön, kan man läsa på stadens hemsida. Påsarna är gratis och tillverkade av majsstärkelse, det gör att de bryts ner i naturen om de skulle råka hamna där.

Stationerna kallas Tikspac-stationer och är reklamfinansierade. De är monterade på befintliga stolpar och förhoppningen är att du med denna service ska bli bättre på att plocka upp efter din hund och att påsen därefter hamnar i någon av alla de skräpkorgar som finns utplacerade runtom i staden.

Tikspacstationerna sköts av Lidingö stads dagliga verksamhet och stationerna fylls på en gång i veckan. Är påsarna tillfälligt slut så dröjer det inte länge förrän det finns nya på plats.

Skräpfri ö

Vi kan alla hjälpas åt att hålla vår ö fri från skräp. Enligt Miljöbalken får du inte skräpa ner utomhus på en plats som allmänheten har tillträde till eller insyn i. Bestämmelsen riktar sig mot alla som skräpar ner, även markägare och fastighetsägare, oavsett om det är i naturen eller i bebyggda områden. Det gäller alltså även din egen tomt.

Läs mer på Lidingö stads hemsida

Kommentarer

  1. Tanken är väl god med dessa Tikspac-stationer, som när man av misstag inte har med sig någon bajspåse. Dock verkar placeringen av dem vara avhängig att de som fyller på med påsar kommer med bil. Så stationerna står ofta längs gator i stället för vid promenadvägar där man går med sina hundar. Exempelvis finns en på Källängsvägen nära Pelarhusen, medan det hade varit betydligt bättre att ha den vid den långa promenadslingan runt Näset, där det finns en latrintunna (men trots det massor av hundbajs på marken). En annan avigsida med de här gratispåsarna är att det finns snikna hundägare som passar på att förse sig med en hel bunt gratis påsar för att slippa köpa egna. För mig är det en självklarhet att alltid ha ett gäng påsar med mig när jag går ut med mina hundar.

  2. Hej..
    Dom är inte tillverkade av majsstärkelse enligt företagetshemsida utan återvunnen plast!!!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *