Grannsamverkan effektivt mot inbrott

Foto: Jonas von Hofsten
Lidingö7 juli 2019 kl 07.06

Det absolut effektivaste i att motverka inbrott är en väl fungerande grannsamverkan enligt Pontus Oscarsson, kommunpolis på Lidingö. Han anser att skälet till att vi har färre och färre inbrott på Lidingö är tack vare vår grannsamverkan och arbetet med grannstödsbilen. 

– Jag har aldrig varit med om sånt engagemang från grannar och grannstödsbilen. Det tror jag påverkar mycket, utvecklar han. 

Trots att juni har kantats av fler inbrott än tidigare månad har vi fortfarande färre inbrott än föregående år. Antalet inbrott sjunker generellt i riket och Lidingö är inget undantag, enligt polisen. Under år 2017 var det 174 inbrott på Lidingö. Fram till och med 1 juli i år har vi haft 42 inbrott. 

Pontus Oscarsson, kommunpolis på Lidingö, har en del tips för att förebygga stölder och inbrott: 

  • Bra lås på hus, i kombination med ett bra larm. Det gör det svårare för tjuvar att att ta sig in i huset och det är avskräckande när ett larm går. 
  • DNA-märkning på cykel, moped och andra viktiga ägodelar. Man kan pensla på ett medel på sina ägodelar. Det gör dem svårare att sälja och om polisen kommer över dina ägodelar kan de spåras tillbaka dig. Medlet finns att köpa på bland annat Stöldskyddsföreningen. 
  • Låt inte värdesaker ligga framme. Om du har mycket värdesaker som syns lätt i ditt hem, plocka undan dem innan du reser bort. 
  • Skaffa ett kassaskåp till hemmet. Detta är en vidareutveckling av det ovanstående tipset. Plocka inte bara undan dina saker i en byrålåda utan skaffa ett kassaskåp att ha hemma, framför allt när du reser bort. 
  • Be grannarna om hjälp. När du åker bort kan du be dina grannar att bara ta en titt och gå runt lite i din trädgård då och då. På så sätt ser det ut som att någon är hemma hos dig. 

Om du bevittnar ett inbrott när det pågår ska du ringa 112. Om du har övrig information som kan vara nyttig för polisen att veta råder vi dig att ringa 114 14.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *