Grannar klagar på mastkran

Lidingö8 maj 2020 kl 11.181

Breviks Båtsällskap har satt upp en ny mastkran som upprör de närboende. I mejl till Lidingö stad, klubben och villaägareföreningen har grannar klagat över kranen, som fått en ny plats i hamnen, där den syns mer än tidigare. Dessutom är den högre än den gamla kranen, 15 meter hög, mot tidigare 12 meter.  

Grannarna har inte blivit informerade eller tillfrågade om den nya kranen, vilket borde vara fallet vid bygglovsärenden. Det visar sig dock att det inte behövs bygglov för mastkranen. Lidingö stad äger marken och Breviks Båtsällskap arrenderar. Staden har gett klubban tillåtelse att sätta upp den nya kranen på den nya platsen och eftersom det inte behövs bygglov har staden inte informerat de kringboende.

– Vi var tvungna att hitta en ny plats för kranen, förklarar Kjell Johnsson, som är ordförande i Breviks Båtsällskap. Segelbåtarna blir större, har högre master och är mer djupgående idag än för 70 år sedan, när den gamla kranen monterades. Dagens stora båtar kommer inte in på den plats där gamla kranen stod. Vår första plan var att muddra och spränga på den platsen, men det visade sig var väldigt kostsamt. Vi fick offert på 1,9 miljoner kr, vilket gjorde det omöjligt.

Den nya platsen visade sig fungera bättre vad gäller djupgående och utrymme. Staden gav sitt tillstånd och den nya kranen beställdes och betalades av klubben. Betongfundament göts och vid sjösättningen utnyttjade man mobilkranen som lyfter i båtarna till att lyfta den nya kranen på plats.

– Nu när båtarna kommit och masterna kommit på, så märks inte kranen lika mycket, eftersom det är en skog av master utmed kajen, säger en förbipasserande, som Lidingö Nyheter pratar med.

Staden har svarat de klagande grannarna att klubben fått tillstånd och eftersom det inte krävs bygglov har ingen information gått ut. Klubben har dock informerat om kranen på årsmötet i mars och på sin hemsida.

Kommentarer

  1. Vad jag vet, är det två grannar, varav den ene har huset ute för försäljning och den andra bor en bra bit ifrån, som klagat. Den nya kranen är 15 meter hög, en meter högre än den gamla.
    //Materialförvaltarn

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *