Gångsätra Gård eller Lerbovägen?

Lerbovägen eller Gångsätra Gård?
Debatt7 juli 2020 kl 06.161

Är båda namnen gångbara för bussresenärer? På en tidtabell över hållplatser för linje 921 Käppala-Servicehuset Tor
står att hållplatsen mellan AGA och Högsätrahuset heter Lerbovägen. Vägen går utanför Willys och Max hamburgerrestaurang på norra sidan och heter alltså Lerbovägen. På motsatta sidan och högre upp ligger två äldre trävillor som gissningsvis har Lerbovägen som postadress.

Men sist när jag handlade på Willys lade jag märke till att på den elektroniska namntavlan för busshållplatser på buss 921 står 'Gångsätra gård’. Innan Willys och Max hamburgerrestaurang låg här en gammal gård som hette just Gångsätra gård. Men själva busshållplatsen heter ’Lerbovägen', både på Willyssidan och på motsatta sidan av vägen.

Förutom linje 921 och 923 kör även linje 238 här. Förmodligen visas även på 238:ans elektroniska tavla namnet Gångsätra gård.
Och så kunde det gott få vara. Namnet antyder att platsen har en historia på ett annat sätt än mer neutrala Lerbovägen.
Ett annat intressant vägnamn som också andas historia, är ’Mjölksurrevägen’ som går från Lerbovägen mot Södra Kungsvägen. Sporthallen ligger vid Mjölksurrevägen.

Anledningen till att busshållplatsen vid Willys inte har har kunnat färdigställas förrän helt nyligen är att ’bussgatan' Mjölksurrevägen först måste trafiksäkras för busstrafik. Busshållplatsen är mycket uppskattad av många som handlar på Willys även om tillgängligheten är svårare för de som inte klarar rampen upp till vägen. Innan den nya busshållplatsen kom till, fick de som handlat på Willys gå utmed Södra Kungsvägen runt en rondell, under en viadukt och uppför en trappa till vägen och busshållplatsen ’AGA’. Det fanns en och annan som tvärs emot alla regler chansade och korsade vägen.

Nu återstår bara namnet på busshållplatsen: Gångsätra gård eller Lerbovägen.

Gångsätra "gamla" herrgård på ett foto från 1868, som revs och ersattes med "nya" herrgården uppförd 1907.

Kommentarer

  1. ”Jag ska be att få gå av vid Willys,” säger de som ska gå av där för att handla efter hpl AGA. ”Det är bara att trycka på knappen,” svarar då busschauffören. Men på den elektroniska tavlan på buss 921 står naturligtvis inte Willys utan Gångsätra gård.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *