Fullsatt kväll om och för Ukraina

Kultur22 mars 2022 kl 04.56

På Internationella kvinnodagen den 8 mars anordnade det kvinnliga Lidingönätverket Övents en informations- och insamlingskväll om och för Ukraina.

Konstnären Catrine Näsmark upplät sitt Galleri Näsmark för kvällen, arrangörerna bjöd på dryck och Ica Kvantum Lidingö sponsrade med frukt.

Pernilla Baralt, generalsekreterare för Unicef, inledde med att berätta om situationen för barn i världen just nu, och Unicefs arbete på plats i just Ukraina. 

I panelen deltog personer från Ukraina som bor och jobbar i Sverige. Natalia Globenko, boende på Lidingö, Olga Kuchmiienko, advokat och chef för ukrainska advokatsamfundet kommitté för internationell rätt, och Igor Kochkodan, skatterådgivare.

Panelen berättade om Ukrainas historia, hur Ukraina såg ut före kriget och hur vi nu kan hjälpa, både på plats och när vi tar emot de som kommer till Sverige.

Kvällen kan sammanfattas som mycket intressant, givande och stundtals väldigt jobbig.

För att delta fick alla swisha till valfri hjälporganisation och under kvällen anordnades en till insamling till, och där en deltagare kunde få en originalmålning av Catrine Näsmark värd 40 000 kr. Totalt samlades det in över 29 000 kr som swishades direkt till hjälporganisationer för denna kväll!Silversmeden Lotta Hasselblad, med butik i Lidingö centrum, fick gå hem med tavlan. Lotta samlar också in pengar till hjälporganisationer genom att sälja armband där hela intäkterna skänks vidare. Den 10 mars ringde Lotta in och skänkte 100 000 kr till en TV4:s insamling där pengarna gick till UNICEF, UNHCR, Rädda Barnen och Röda Korset, så rätt person fick verkligen ta hem tavlan. Du kan köpa Lottas armband i butiken på Friggavägen 18 i centrum eller via hennes hemsida.

Några tips med länkar hur du kan hjälpa till och mer information
Ukrainska Institutets hemsida – information om hur du gör om du vill skänka pengar till hjälp på plats
Information från Volontärbyrån
Ukrainina refugees in Sweden – Accomodation, Help & Shelter – Facebook-grupp om du vill hjälpa till i Sverige
Migrationsverket om flyktingmottagande från Ukraina 
Kriget i Ukraina - Lidingö stads sida
Lidingö redo för mottagande av flyktingar (artikel)
MSB:s webbplats om Rysslands invasion av Ukraina och hur privatpersoner kan agera 

Anna Haettel

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *