Från konditori Gullvivan till Fornello pizzeria

Södra Kungsvägen 153 byggdes 1910. Byggherre var K. V. Anderberg. Ett av de få bevarade flerbostadshus från 1910-talet i Lidingö. Foto: Lidingö Hembygdsförenings bildbank.
Kåserier29 juli 2023 kl 03.00

Utåt ser den över hundra år gamla byggnaden fortfarande ut som den gjorde på 40-talet utan märkbara ingrepp i fasaden.

Fornello Pizzeria ligger strategiskt vid Södra Kungsvägen 153 och  har därför med sitt strategiska läge, alltid varit ett populärt rastställe för chaufförer av lastbilar taxi och inbjuder även andra att stanna för en fika eller äta lunch. Och interiören har omvandlats till en ’icke ultramodern' men trivsamt inredd pizzeria av obestämd ålder.

Södra Kungsvägen 151 närmast, 153 till höger. 151 byggdes 1915. Arkitekt: Östlihn och Stark. Husen är två av de få bevarade flerbostadshusen från 1910-talet på Lidingö. Foto: Lidingö Hembygdsförenings bildbank.

Intressant att på nära håll se vilken förändring byggnaden, där nu Fornello Pizzeria är belägen, har genomgått sedan jag handlade där för  många år sedan. Ändå  har jag, och sedan jag gifte mig, även min familj, bott i en villa inte långt därifrån – det är nu bara träden och grönskan som skymmer nere ifrån Fornello Pizzeria

Fastigheten ligger intill ett annat av Lidingös äldre hyreshus, på Södra Kungsvägen 151.I det huset var på 40- och 50-talet MjölkCentralen förlagd på nedre botten, med Svea som föreståndare. Båda husen är kulturhistoriskt särskilt värdefulla  och ligger där de en gång uppfördes, mittemot dåvarande Parkvägen station. Många av hyresgästerna var anställda vid AGA; andra var konstnärer. 

Som barn  gick jag till Gullvivan för att köpa godis för slantar som jag och kamrater fått vid den pågående filminspelningen av en journalfilm av fars livsverk, husbygget av barndomshemmet. I tonåren gick vi dit mera sällan för att dricka Coca-Cola eller fika. Då fanns där en  jukebox i ett hörn vilket var en nymodighet och några ungdomar hade börjat röka. Miljön kändes ovan, hög musik och rökning och jag kände mig inte riktigt bekväm där längre. På 50-talet  fanns där ännu inte någon pizzeria, men ett Konditori Gullvivan vars innehavare hette Carola. Hon skötte hela verksamheten själv, växlade mellan att baka goda wienerbröd, bordservering och betjäna kassan för kunder som  valde ibland bakverken.

Det är  typiskt att det ofta behövs besökare ’utifrån' som föranleder ett besök som det igår kväll på Fornello, pizzerian som det skrivits så mycket om i lokaltidningen. Men det blir inte alltid av att gå just en specifik dag, inte om man  lika gärna kan gå dit en annan dag. Så var det första gången jag som sextonåring besökte Millesgården. Det behövdes bara besök av en brevvän från England och det  gällde att visa upp vad Lidingö hade att erbjuda och här slår ju aldrig Skulpturparken fel. Besöket på Fornello Pizzeria med kusin och familjen från Frankrike var likaså både lyckat och efterlängtat. Och det blir fler besök – Varför gå över ån efter vatten?

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *