Fortsätt vaccinera mot covid!

Debatt11 september 2021 kl 18.551

Vaccinationerna går snabbt framåt i länet. 83% av Lidingöborna har hittills blivit vaccinerade mot Covid-19. Det är mycket bra, för nu ökar smittspridningen igen.

Vaccineringen mot covid är mycket effektiv. Det visar alla studier och även smittskyddsläget i vårt län. Antalet inläggningar på sjukhusen ökar och de som läggs in är nästan uteslutande ovaccinerade eller har bara tagit en spruta. 

För att förhindra smittspridning och ytterligare utbrott är det viktigt att alla vaccinerar sig så snabbt som möjligt. Nu finns även möjlighet för 16–17-åringar att vaccinera sig. Vår förhoppning är att vaccinera så många som möjligt för att minska smittspridningen i skolorna. Vaccinet är godkänt från 12 år och uppåt, och vi skulle gärna även vaccinera 12-15-åringar, men behöver ett beslut av regeringen för att kunna sätta igång. Den vaccineringen skulle snabbt och effektivt kunna utföras på skolorna.

Det mesta talar för att skyddet mot covid avtar med tiden. Vi vet inte exakt hur lång tid det tar, men i flera andra länder har man nu inlett vaccineringen med en tredje dos. Vi menar att vi inte borde ta några risker i Sverige heller, utan inleda vaccineringen med dos 3 för äldre och personer med underliggande sjukdomar.

Tyvärr har regeringen och Folkhälsomyndigheten inte fattat de nödvändiga beslut som krävs. Vi måste få veta om, när och hur vaccineringen ska ske, riktlinjer för prioriteringar och finansiering.

Vi har en stor organisation för vaccineringar i Region Stockholm. Våra samarbetspartners har tusentals anställda som gör ett fantastiskt jobb i kampen mot Covid. Det vore dumt att inte använda de lediga vaccinationstider och det vaccin som finns för att ytterligare skydda invånarna mot pandemin.

Anna Starbrink (L),
Sjukvårdsregionråd
Amelie Tarschys Ingre (L),
Kommunalråd Lidingö

Kommentarer

  1. De vaccinerade är lika virulenta som ovaccinerade, vilket betyder att båda grupperna sprider virus vidare, vaccinerna är alltså ”läckande”. Vaccin hjälper säkert till att lindra symtom vid sjukdom, men hindrar inte vidare smittspridning, det argumentet är alltså falskt. De som inte accepterar risken som just nu är mindre än 1% att dö av covid bör ta vaccin.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *