Förläng buss 6 mellan Lidingö och Solna

Buss 6, foto: Keolis
Debatt10 augusti 2022 kl 02.295

Centerpartiet vill fortsätta satsa på kollektivtrafiken, så att den blir tillgänglig för fler och mer tidseffektiv. Kollektivtrafiken ska vara robust och pålitlig i hela regionen. Alla förbättringar som kan göras är värdefulla. Vi gör historiska satsningar på utbyggnad av tunnelbanan, tvärbanan och nya linjer som är avgörande för regionens utveckling.

Att stora satsningar på spårtrafiken görs, betyder inte att man ska glömma de förbättringar som kan göras även i busstrafiken, som också skulle göra stor skillnad.

Stockholm behöver också fler tvärförbindelser. Det underlättar att kunna resa mellan olika platser utan att behöva åka in till Centralen för att byta. Vi ser ett stort behov av bättre tvärförbindelser mellan Lidingö och Solna. Det underlättar resor till och från arbete, utbildning och andra aktiviteter.

Vi vill därför se en förlängning av buss 6. Den går idag mellan Ropsten och Karolinska Institutet. Vi vill förlänga linjen i bägge ändar, så att den istället går mellan Rudboda på Lidingö och Solna centrum. Det binder inte bara ihop Lidingö och Solna bättre, utan det ger också ännu fler resenärer bra kopplingar till andra kollektivtrafikslag såsom Roslagsbanan, pendeltågen vid Odenplan och tunnelbanans blåa linje.

Stockholm behöver fler smarta tvärförbindelser som ger en enklare och snabbare resa. Med en förlängning av buss 6 avlastar vi kollektivtrafik som är överbelastad och skapar enklare resvägar för en levande region.

Michaela Haga (C), gruppledare i trafiknämnden i Region Stockholm
Patrik Buddgård (C), gruppledare Lidingö
Magnus Persson (C), kommunalråd Solna

Kommentarer

 1. Bra att ni vill förbättra kommunikationerna mellan Lidingö och Solna! Men att förlänga buss 6 kommer inte att göra att jag väljer bussen framför bilen till Solna.
  Det tar idag ca 40 min med den bussen från Ropsten till Karolinska. Om den skulle förlängas så skulle det innebära minst 10 + 10 minuter till, dvs över 60 min fr Rudboda till Solna. Det tar mig idag ca 20 min med bil till Arenastaden, Solna. Över 1 h med buss, t-bana o pendel.
  Nej, satsa istället på direktbuss från Ropsten genom Norra Länken. Skulle ta ca 10 min från Ropsten och man besparar resenärer från att behöva åka t-bana till Centralen och ta pendeln Det går redan idag direktbussar från Rudboda på morgonen, så totala resan skulle ta ca 30 min m lite ställtid inräknad. Det skulle iallafall få mig att överväga att åka kommunalt till jobbet!

 2. Tillägg: Jag har sedan Norra länken öppnades 2014 förundrats över att man inte har någon busstrafik där! Har varit i kontakt med SL om detta, men de svarade då att de inte bestämmer över busstrafiken utan det gör de olika entreprenörerna(!!!!???). Kan väl inte vara rimligt att det är på det viset? Har även varit i kontakt med Trafikverket och fått svar att det rent tekniskt o tillståndsmässigt inte finns något hinder för buss i linjetrafik genom tunneln.

  1. Nej! Det är inte entreprenörer som bestämmer hur linjer ska dras. Entreprenörer har ju lagt ett anbud på vad SL och Regionen vill ha för trafik. Nya linjer är det SL, Region Stockholm, Fd Landstinget, som fattar beslut om och finansieringen kommer ju från Regionen.
   Kommuner kan påverka SLs trafik men inte besluta och entreprenörerna utför bara vad upphandlingen gällde.

 3. Håller med Caroline om att det i stället borde finnas direktbussar morgon och kväll genom N:a Länken till Arenastaden (Solna station) och vidare längs Frösundaleden med stopp ihöjd med Solna C, Solna Business Park och med med slutsation Sundbybergs C. Det borde också finnas motsvarande direktbuss till Kista.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *