
Våren är i full gång och det fejas och städas på allmänna platser. Men vad gör staden mer än att sopa bort sanden från gator och torg? Hur sköts våra gräsytor och varför?
Staden anlitar entreprenörer för skötsel av gröna ytor och renhållning. En upphandling för de kommande 4-6 åren pågår och börjar gälla 2026. Den omfattar också lek- och grillplatser, planteringar, dammar och fontäner samt tömning av skräpkorgar.
– I samband med upphandlingen ser vi över hur verksamheten fungerar och genomför vissa förändringar. Vi vill att vår ö ska hållas fin och ren. Fokus är att minska nedskräpningen, underlätta för Lidingöborna att göra rätt och förbättra vår egen skötsel, säger Anders Paulsen (LP), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.
Fram till slutet av april vårstädas parker, torg och vissa strandpartier. Inför badsäsongen städas de allmänna badplatserna rena från skräp och farliga föremål. Efter sommaren görs en höststädning i den offentliga miljön.
Detta kommer förändras
- Färre och senare klippning av högvuxet gräs för att främja den biologiska mångfalden
- Våra ängar slås först efter frösättning, tidigast 15 augusti, för att gynna ängsflora och pollinatörer
- Vi utökar ängsarealen – från 36 till 38,5 hektar
- Torvfri jord, som skonar miljön, testas i våra 25 blomsterurnor runtom på ön
- Vi ska beskära 30 fruktträd så att de växer till sig på ett bra sätt
- Vi skärper miljökraven på de arbetsfordon som används
- Förbättrade kartunderlag, som överensstämmer väl med verkligheten, ska underlätta samarbetet mellan staden och entreprenören
Så klipps gräset
På Lidingö finns 168 hektar allmänna gräsytor som sköts på olika sätt. 22 procent är ängar, vilka gynnar ängsfloran och pollinatörer mest. Där kan örter och gräs växa och blomma fram till 15 augusti, då årets enda slagning görs.
Mer än hälften av de 168 hektaren är högvuxet gräs. De ytorna klipps tre gånger per säsong. Första klippningen sker efter midsommar för att gynna pollinatörer som fjärilar, humlor och bin. Den sista klippningen görs när löven har fallit, för att finfördela dem och ge föda åt maskar.
Vid klippning lämnas 10-15 centimeter av gräset kvar för att det ska kunna återhämta sig lätt. Det långa gräset är bra på många sätt, till exempel för att absorbera regn- och dagvatten.
Gräsmattor, där besökare kan leka, ha picknick och spela boll, klipps 12 gånger per säsong och utgör 25 procent av våra gräsytor. Utmed vägarna klipps gräset 1-2 gånger årligen för att göra sikten fri för bilförare och ge en bra miljö för många pollinerare.
Läs mer på Lidingö stads hemsida.
Visste du att?
• De flesta Lidingöbor har ett grönområde inom 300 meter
• 72 procent av Lidingös markyta är grön (grönaste kommunen i Sverige)
• Det finns 85 parker varav 45 lekparker
• 40 grillplatser kan utnyttjas av allmänheten
• 468 skräpkorgar är utplacerade runtom på ön
Ni verkar helt sakna rutiner för att städa upp. Några exempel. Lidingö golfklubb använder gång cykelvägen kyttingevägen med deras maskiner. Det ligger mängder med sand på vägen och stundtals lera. De sköter inte det. Jag har påtalat det för dem flera ggr men jag antar att kommunen som ansvarar för väghållningen får hantera det.
Det ligger ibland glas på vägarna väldigt länge. Hur ofta ser ni över renheten?
Det ligger en planka och skräpar bredvid vägen vid sticklinge fördelningstation. Har anmält det sedan flera veckor.
Bortsett från det som tas upp ovan, hur är era rutiner för att se över renhållningen? Jag kan inte uppfatta dem alls. Inte ens när man felanmäler.