För eller emot moppebilar bildar två läger

Lidingö25 oktober 2019 kl 07.133

Försäljningen av moppebilar har fyrdubblats på fyra år. Ska moppebilar förbjudas? Detta är en ständigt aktuell diskussion sedan de första moppebilarna kom år 2000.

En stor majoritet bilister är emot moppebilar. De vanligaste åsikterna är att de hindrar i trafiken och tvingar bilister till riskfyllda eller farliga omkörningar. Dessutom ifrågasätts lämpligheten i att unga ger sig ut bland bilar utan att ha B-körkort. Finns det fördelar med moppebilar? Ja, menar de föräldrar som har köpt fordonet till sina barn.

Barnen anses vara mer skyddade i trafiken, jämfört med när de kör moped, och att det är en bra förberedelse inför bilkörkortet. Föräldrar slipper skjutsandet och barnen blir mer självständiga. Det är också en fördel att barnen kan köra året runt oavsett väder och tillgång till utrymme i bilen ger större möjlighet att transportera saker.

Fakta säger att olyckor med moppebilar ofta är allvarliga. De kan demoleras helt och det är inte ovanligt att föraren kläms fast. Avåkningar och skador vid parkering är de vanligaste olyckorna, men anmälningar om kollisioner med andra fordon ökar. Jämför man juni månad 2018 med samma månad 2019 ökade antalet olyckor med fyra procent. De säkerhetssystem som finns i personbilar är bortprioriterade på grund av att moppebilarna inte får väga mer än 425 kilo. Därför ska de mer ses som en scooter med regnskydd och föräldrar bör informeras om att de inte är så trafiksäkra som de ser ut.

Krockkuddar finns att få till vissa moppebilar men långt ifrån alla och föräldrar rekommenderas övningsköra med sina barn innan de släpps ensamma ut i trafiken. Ett inte alltför ovanligt problem är trimmade moppebilar. Detta gör dem ännu farligare med tanke på konsekvenserna av vad en olycka kan innebära redan vid 45 km/timme som är det tillåtna maxhastigheten.

Oavsett vad man tycker om moppebilar i trafiken måste alla trafikanter vara mer rädda om förarna i moppebilar. Det krävs mycket hänsyn då unga förare är oerfarna i trafiken. Kom ihåg att de kör ett fordon med dålig säkerhet!

Källor: NTF, Mestmotor.se, Johan Granholm, motorexpert på If, Hanna Enesten Andersson, produktansvarig privatmotor, Länsförsäkringar Älvsborg.

Kommentarer

 1. Hur kunde det bli möjligt att 15-åringar med förarbevis fick bli bilförare av mopedbilar då kraven för bilkörkort numera är så omfattande att så många misslyckas och inte har råd ? För vuxna blir det då mopedbil istället men hur har skolungdomar råd med 150.000 ?

  Naturligtvis handlar det om föräldrar som vadar i pengar. De åker själva Tesla eller andra lyxbilar, har flera bilar och båtar och bor i lyxvillor med pool, stenläggningar, larm, kamera och spjutstaket, fjällstuga och sommarstuga på Öland,Gotland eller Skåne ! Flygresor utomlands flera gånger per år !

  Då man tittar på mopedbilar och EU-mopeder vid Hersby skola häpnar man. De har trängt ut cyklarna och eleverna med normala ekonomiska förhållanden. Detta är ett sjukdomstillstånd och visar vilka som är miljöbovar och vägrar att ändra sin livsföring ! Detta ser kommunledningen med gillande eftersom det skonar Lidingö från de jätteproblem på alla områden som andra kommuner har !

  Det är häpnadsväckande att EU kunnat tvinga på Sverige EU-mopeder, mopedbilar,elsparkcyklar och elcyklar som blivit nertystad katastrof för trafiksäkerheten.Samtidigt satsar man orimliga summor på cykelautostrador (Lidingövägen och lilla Lidingöbron) för att spara på energi och att prioritera sin träning och hälsa ! ” Hur ärlig är Lidingöbornas klimatkamp ” skrev jag i våras då även Lidingöskolornas elever trängdes och demonstrerade utanför Lidingö Stadshus istället för att gå i skolan !

  1. Håller i stort sett med. Det är häpnadsväckande att trafiken på kort tid har fått alla dessa nya fortskaffningsmedel och dessutom utan ordentliga undersökningar av vad det kan leda till. Jag som gammal bilist utsätts ju för kraftigt ökad risk att köra på och skada någon med dessa fortskaffningsmedel. Det är ju inte alls klarlagt vilka regler jag skall hålla mig till gentemot de nya fordonen.
   Väldigt många har i stort sett slutat att gå eller promenera. Är det bra för folkhälsan?

 2. Moppebilar är ett otyg! Har Lidingös ungdomar inget miljötänk? Förbättra skolresultaten genom att röra på de arma kropparna i stället för att fetta runt i de där fossilburarna. Ett fullständigt onödigt fordon som dessutom skadar miljön med CO2- utsläpp utan all form av rening. Att låta sig forslas till undervisningen, för att därefter byta om till fysiskt träning är ju helt bakvänt. De smarta elever som går eller cyklar, eller f.d.d. elcyklar till skolan gör sig själva och miljön en tjänst. Snart behöver ingen köra bil. Bilarna kommer att köra själva dit du vill så argumentet att bli trafikvan med en moppebil är ju inte relevant. Jag tror att fler och fler ganska snart kommer att bli medvetna om hur idiotiska moppebilar är. En fettfälla!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *