Följ med Hersby till New York!

Lidingö16 november 2019 kl 06.51

Varje höst får Hersby gymnasiums sistaårselever chans att åka på fältstudier till olika destinationer som Kapstaden, Indien och i vårt fall New York. Resorna är grunden till gymnasiearbetet som alla treor skriver.

Den 19 oktober samlades 22 aningen trötta, men förväntningsfulla elever och två lärare från Hersby gymnasium på Arlanda flygplats för att påbörja resan till staden som aldrig sover, New York. Efter åtta timmars flygresa landade vi på Newark flygplats och en transfer på cirka en timme väntade till hotellet Casamia 36 Hotel, 449 W 36th St.

Veckan i New York började med lite sightseeing, vandring över Brooklyn Bridge och en stor lunch på det amerikanska hamburgerstället Shake Shack. Vi fick även chansen att besöka 9-11 Memorial & Museum som var en känslosam upplevelse och uppskattades av alla elever att få se. Under veckan fick vi även åka upp i Empire State Building där vi fick se hela staden uppifrån.

Under vårt besök i New York har vi fått göra saker som man vanligtvis kanske inte brukar göra som turist. En av resans häftigaste upplevelser var när vi alla, uppklädda i kostym, besökte Wall Street med en guidad tur på New York-börsen. Där fick vi träffa tradern John Graf som visade oss runt inne i den guldfärgade lokalen.

Tredje dagen hälsade vi på Baruch college där vi fick en rundtur på skolan av tre elever som berättade hur skolan fungerar, olika aktiviteter som finns och organisationer på skolan. Här höll även några pitchar om sina UF-företag och fick feedback från tre professorer på skolan.

En annan dag besökte vi Svenska Handelskammaren och träffade Dr Joanna Rubinstein, VD för Childhood USA. Hon berättade ingående om vad Childhood gör och var de finns. Under hösten har elever på Hersby samlat ihop pengar genom vad vi kallar ”Fredagsfemman” som vi även fick chans att donera till Childhood på vårt besök hos de i New York. Även här var det några som höll sina pitchar och fick feedback från Dr Rubinstein. På Svenska Handelskammaren träffade vi även Telias vd Christian Luiga som pratade om hur Telia och Childhood samarbetar för ett säkrare samhälle med mindre övergrepp på barn och ungdomar.

Sista dagen besökte vi FN där vi fick en rundtur i besökscentret. Vi var även på revisions- och konsultföretaget Ernst and Young där två anställda pratade om deras verksamhet och gav feedback till de som höll pitchar där. De visade oss deras kontor och deras fina utsikt över Times Square.

Utöver alla besök och möten hade vi även tid för fältstudier och lite fritid. Vi var lediga nästan varje eftermiddag, då vi fick använda tiden till att göra marknadsundersökningar, skriva på gymnasiearbetet och gå på egna intervjuer. Resan till New York var verkligen något utöver det vanliga, vi fick uppleva saker vi aldrig skulle få uppleva om vi hade åkt på en vanlig turistresa. Vi vill rikta ett stort tack till våra lärare Lena von Essen och Anders Nordén som gjorde denna resan möjlig och som planerat och ordnat för att vår resa skulle bli så lyckad som den faktiskt blev. Vi tror vi alla är överens om att vi har lärt oss mer än vad vi kunde ana och blivit inspirerade, inte bara för vårt gymnasiearbete, utan för hela vår framtid. 

Sara Movin och Wilma Johnsson
EK17D Hersby gymnasium

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *