
Den gemensamma svenska spelmarknaden omsatte 27,8 miljarder kronor under 2024. Det är ett svenskt rekord. Sedan den nya spellagen infördes 2019 har Sverige kunnat reglera spelmarknaden och därmed kunnat omsätta mer när det kommer till spel om pengar. Trots det söker sig fler till alternativ utan svensk licens.
Vad beror denna utvecklingen på, att svenskar söker sig till olicensierade aktörer på spelmarknaden, trots det stora svenska utbudet? Och hur kunde den svenska industrin göra en rekordhög omsättning förra året? Samtidigt ser framtidsutsikterna ljusa ut. Som konsument kan man idag känna sig trygg om man väljer ett spelbolag med svensk licens, men en lägesrapport från Spelinspektionen visar att efterfrågan på spel utanför det licensierade systemet ökar.
Detta beror till stor del på att spelbolagen kan erbjuda större, och vad många anser är bättre, bonuserbjudanden. Samtidigt ska man komma ihåg att det finns bonuserbjudanden hos spelbolag med svensk licens, ett exempel på detta är att man kan få 100% bonus hos X3000.com, som dessutom arbetar för ansvarsfullt spelande, till skillnad från utländska aktörer.
47 procent ser fördelar med svensk licens
Svenskar spelar på allt från kommersiellt onlinespel som casino och sportsbetting till lotterier och nummerspel, vilket är det som en övervägande majoritet spelar mest på. Utbudet erbjuder även spel på hästar, fysiska spelautomater på vissa restauranger och spel för allmännyttiga ändamål. Ändå kan man se en trend på olicensierat spel. Som tidigare nämnt är det bonuserbjudanden som är en av de främsta anledningarna till att svenska spelare söker sig till dessa spel, enligt Spelinspektionen. Aktörer utan svensk licens får enligt regelverket inte aktivt marknadsföra sig mot svenska spelare, men det är inte olagligt som konsument att spela på dessa sajter. De använder sig ofta av just bonuserbjudanden och kampanjer som en stor del av sin marknadsföring för att locka nya kunder.
Samtidigt visar den senaste kartläggningen av svenskarnas spelvanor att 47 procent ser fördelar med att spela på ett spelbolag med svensk licens, vilket är en ökning från den undersökning som gjordes året innan.
Omsättningsrekord och framtidsutsikter
Trots en utdragen lågkonjunktur på grund av det rådande världsläget och åren som följt efter pandemin är spelindustrin en av de branscher som hållit sig över ytan och gjorde rekordomsättning förra året. Den största delen av omsättningen, det vill säga 18 miljarder kronor, kom från kommersiellt onlinespel och vadhållning, vilket motsvarar 64 procent. Trots de ekonomiska motgångarna är det en ökning från tidigare år. Trots att man ser en trend att fler söker sig till spel utan svensk licens, är det en ytterst liten grupp och fler svenska konsumenter har flyttat sitt fokus från olicensierade till svensklicensierade spelbolag.
Tack vare ett större spelutbud på grund av den nya spellagen och teknisk innovation kan svenska spelbolag fortsätta utvecklas, vilket också gör att branschens framtidsutsikter är ljusa. Numera är den reglerade spelmarknaden etablerad och ger ökad konkurrens, är förtroendeingivande och ett bättre rapporteringssystem.