Fisk som går till biogas

Fisk Björkeby ”Torsk med sprött örttäcke” & potatismos, gräddig citronsås & ärtor. Förpackningsdag 21-11-14. Sista förbr.dag: 21-11-17
Debatt21 november 2021 kl 04.415
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?

Kommentarer

 1. Offentliga upphandlingar är komplicerat och uppenbarligen behöver staden revideras m.a.p
  kompetens och processer. Har politisk styrning gått i baklås? Varför är kommunalråden otydliga och frånvarande i dessa frågor?
  När får vi besked att matleveranser, snöröjning och annan kommunal verksamhet rullar på med glada miner.
  Tills vidare tackar jag tidigare Scania-vd:n, Leif Östling som nyligen initierat kommission för skattenytta. Fokus är att granska effektiviteten av hur skatteresurser hanteras.

  1. Tack för den reaktionen. Tack för att någon reagerar.
   Det är möjligt att om matdistributionen fungerar hyggligt för det stora flertalet att det lätt kan förbises som ’mänskliga faktorn’ eller dylikt när det inte fungerar eller fungerar bristfälligt för andra. Men bristfällig och oregelbunden matdistribution är inte acceptabelt.
   Har ISS otillräckliga resurser? Hur kom det sig att Sodexo klarade leverans av matkassarna klockrent ur mottagarens synpunkt (här kl 09.40).
   Vad händer vid skollov – kommer det att gå ut över mottagare av matlådor (sommarlov t.ex.)? Hur många gånger ska vi behöva råka ut för matkassar som blir stående ej omhändertagna förrän timmar senare. Livsmedelsverket gav en tydlig rekommendation att matlådor inte ska stå utan kylning utanför lägenheten längre än 1,5-2 timmar.
   Hur ser ISS körschema ut? På matbeställningen för december står längst ned att ”Matdistribution sker vardagar kl 08.00-15.30. ”
   När jag ringde Lidingö stad sa någon på förvaltningen att ”..de har till klockan 17 på sig att distribuera matlådorna”. Det svaret är naturligtvis helt oacceptabelt
   Matlådan är ofta huvudmålet och många är vana att inta huvudmålet mitt på dan. Men att inte veta när på dan maten distribueras håller inte. Hur många är beredda att stanna inne en stor del av dan för att invänta matkassen. Många har tider att passa, läkarbesök och provtagning t.ex.
   Nu förväntar vi som på det här sättet har blivit missgynnade att en genomgripande ändring görs i körschemat till vår fördel.

 2. Som rubriken anger blir allt så småningom biogas. Skillnaden är att ett färdiglagat livsmedel ska förtäras via en obruten kylkedja. Det gäller generellt oavsett distributionsform. En hypotes är att stadens upphandlingsenhet likställer livsmedel med avfall. Avfallshämtning fungerar bra med rutinen att det ska ske under dagen. Kanske blev det fel med ”klipp och klistra” så att upphandlingsenheten glömt att ange att kravet för livsmedel ska levereras inom snäva tidsintervall under dagen?
  Visst är det tråkigt att raljera men jag förstår att staden med alla kommunalråd och utbildade kommunikatörer filar på ett svar till Karin. Vad kan vi mer begära? Kanske att stadens politiskt valda sakrevisor granskar upphandlingsenheten eller att Karin får ett svar direkt från omsorgs-.och.socialforvaltningen@lidingo.se

  1. Suck! Än är inte sista ordet sagt i ”Fisk som går till biogas” – tyvärr. Men vi får försöka hålla ut lite till.
   Smarta personer har naturligtvis räknat ut att en kylväska utanför lägenheten kunde underlätta när boende inte kan vara hemma och vänta in matlådekassen. Det kräver förstås att man då har en bra kylväska. Men en kylväska utanför dörren sänder fel signaler; här är ingen hemma på några timmar så har ”någon” ett ärende hit så passa på nu.
   Desto större anledning då för Lidingö stad att tidigarelägga matlådeleveransen till flerfamiljbostadshus där bara några enstaka hushåll får matlådor. I motsats till exempelvis Baggeby gård, vars kök tar emot matlådor till alla boende plus eventuellt besök.

 3. Vore väl alldeles utmärkt om våra folkvalda under en månads tid tvingades att käka denna upphandlade osmakliga skitmat som påtvingas unga och gamla. Skulle om om inte annat bidra till mer slimmade politiker. Höj skatten med 10 öre i stället för att dagligen förödmjuka unga och gamla.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *