Feministiskt initiativ i protest mot tiggeriförbud på Lidingö

Lidingö4 oktober 2019 kl 15.384

Lördag den 5 oktober demonstrerar F! mot tiggeriförbud, mot antiziganism och för mänskliga rättigheter i Lidingö Centrum kl 12.00–14.00. F! demonstrerar även i Danderyd. Farida al-Abani, Feministiskt initiativs partiledare, finns på plats på Lidingö.

– Tiggeriförbud är en rasistisk handling och ett uttryck för förakt mot de med låg eller ingen inkomst. De flesta som sätter sig på våra gator och ber om hjälp är romer, från Bulgarien och Rumänien, som är utsatta för strukturell diskriminering både här och i sina hemländer. Diskrimineringen har en lång historia och grundar sig i antiziganism, rasism riktad mot romer. Att straffa den som utsätts är ingen lösning, utan en del av problemet. När kommuner använder sina lokala ordningsföreskrifter för att besluta om till synes neutrala förbud, som i praktiken endast rör en specifik folkgrupp, måste stora varningsklockor ringa, säger Farida al-Abani, partiledare för Feministiskt initiativ.

Att be främlingar om hjälp ska givetvis inte behöva vara en permanent lösning, men det måste vara en möjlighet för människor i nöd fram tills dess att samhället tar sitt ansvar och möjliggör annan försörjning. Vi behöver arbeta med akut stöd och långsiktiga lösningar samtidigt. Pengar som ges kan i många fall vara livsavgörande, men det måste också finnas andra alternativ. Det framgångsrika exemplet från Lund, med långtidshärbärge och samhällsguidning, är en lösning som Feministiskt initiativ ställer sig bakom.

Kommentarer

  1. Hur kan FI motsätta sig att kvinnor från t.ex. Rumänien, registrerar sig i sitt hemland och tar del av de åtskilliga MILJARDER som hjälporganisationerna tilldelats från bl.a. EU och får en framtid med arbete och utbildning för sig och sina barn? Miljarder som gör mycket nytta för de som är i hemlandet och inte här. Många av dessa kvinnor är dessutom i händerna på män som behandlar dem som slavar. Och när demonstrerar ni för fattigpensionärer i Sverige? Ni missbrukar dessutom ordet rasism. Rasism är att tillskriva vissa egenskaper till ett folkslag, vilket inte tiggeriförbudet handlar om. Ni är minst sagt vilse i pannkakan och dåligt insatta. FI ville ju dessutom förbjuda alla män på krogen och hade en inspelning med en låt med rader som ”jag hatar alla män”. Innebär det också männen som tigger?

  2. F!
    … varför ska ni alltid vara där och skrika och låta när ni ändå aldrig kan få igenom något? Ni för en vänsterextrem och våldsbejakande politik – fy för er!

  3. Man undrar varför hon ska protestera mot ett demokratiskt beslut. Förstår hon inte demokratins grund? Man undrar vidare om hon bor på Lidingö, vilket väl iofs skulle ge henne någon slags rätt att gråta över kommunens beslut.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *