Fem tips till dig som vårfixar i trädgården

Foto: Hemnet
Lidingö10 april 2021 kl 04.15

Vårstäda trädgården? Du vet väl att du kan beställa hämtning av trädgårdsavfall eller lämna det i Södergarn eller Stockby i stället för att elda. Eller varför inte göra en egen kompost?

På våren är det endast tillåtet att elda mellan den 1 och 30 april, och då bara torrt trädgårdsmaterial, men om du väljer att kompostera det på tomten slipper du förorena luften och kan i stället få utmärkt jord som kan återanvändas i trädgården.

Andra alternativ är att beställa hämtning av trädgårdsavfall eller att köra det till Södergarns kompostanläggning, de tar emot både stora och små mängder avfall. Har du bara ungefär en säck avfall kan du lämna det hos Stockby returpark.

Att dumpa trädgårdsavfall på stadens mark är inte tillåtet.

Fem tips för trädgårdsavfall

  • Har du mycket avfall kan du lämna det till Södergarns kompostanläggning.
  • Har du små mängder, cirka 1 säck, kan du lämna det till Stockby returpark.
  • Du kan kompostera ditt trädgårdsavfall på tomten och sedan använda mullen i trädgården.
  • En trädgårdskompost gör du enkelt av exempelvis kompostgaller. Du kan lägga ner allt avfall som kommer från trädgården, men inte hushållsavfall för då kan det komma råttor och andra skadedjur. En välskött kompost ska i stort sett inte lukta alls. Kontakta gärna grannen innan du placerar en kompost vid en tomtgräns och placera komposten hänsynsfullt.
  • Du kan även teckna ett abonnemang staden för hämtning av trädgårdsavfall. Hör av dig till kundcenter. Då får du hem ett kärl som vi tömmer åt dig varannan vecka eller en gång i månaden under växtsäsongen.

Om du som privatperson lämnar trädgårdsavfall till Stockby returpark eller Södergarns kompostanläggning kostar det ingenting.

Hämtningarna av trädgårdsavfall sker under veckorna 15–46. Under den perioden kan du även beställa en extra hämtning. Kontakta kundcenter så hjälper vi dig!

Du kan välja mellan följande abonnemang för trädgårdsavfall:
• Varannan veckas-hämtning: 1 250 kronor per år.
• Var fjärde veckas-hämtning: 625 kronor per år.

Om du ändå vill elda

Den 1–30 april är det tillåtet att elda trädgårdsavfall i den egna trädgården. Det är bara tillåtet att bränna torrt trädgårdsavfall, inte byggmaterial som brädor eller gamla möbler av trä. Var beredd att kunna släcka elden snabbt om det skulle behövas. Tänk på att elda vid bra väderleksförhållanden och efter att ha kontrollerat brandriskprognosen.

Du eldar på eget ansvar och du får inte störa dina grannar. Kontrollera brandriskprognosen och om det råder eldningsförbud hos Storstockholms brandförsvar, telefon 08-454 83 39.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *